Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zabiera głos w sprawie wysokich standardów w nadzorowanej fermowej produkcji jaj spożywczych .
Niniejszy komunikat stanowi głos producentów jaj, zrzeszonych w naszej organizacji reprezentujący stanowisko większości podmiotów sektora jaj - czytamy w oświadczeniu przesłanym przez Piorta Lisieckiego, wiceprezesa izby. - Głos ten stanowi odpowiedź na informacje o metodach produkcji jaj, rozpowszechniane w ramach kampanii Jak one to znoszą, prowadzonej przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki.
Z całą odpowiedzialnością oświadczamy, że obrazy przedstawiane w tej kampanii są tendencyjne, opisują incydentalne zdarzenia które zostały wykorzystane w celu zwiększenia skuteczności kampanii przeciwko fermowej produkcji jaj.
Stowarzyszenie informuje, że prowadzona przez nich kampania, ma na celu zorganizowanie konsumentów i zebranie petycji przeciwko sprzedaży jaj z „trójką” w sieciach handlowych. Czytamy na stronie www.jakonetoznosza.pl , że akcja ta ma wywrzeć presję na sieci, aby „ podjęły decyzję o wycofaniu się ze sprzedaży jajek z hodowli klatkowej, tak jak to zrobił Kaufland w Niemczech.”
Nie można tego zrobić pokazując prawdziwy obraz polskich ferm, gdzie nadzorowana produkcja spełnia wszelkie wymagania w zakresie higieny, dobrostanu kur i ochrony środowiska.
W polskich fermach, zgodnie z obowiązującym prawem unijnym i krajowym, kontrole urzędowe w celu stwierdzenia zgodności z prawem żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt prowadzi Inspekcja Weterynaryjna, a nie wolontariusze.
Producenci nie mogą prowadzić kampanii „otwartych drzwi” pokazujących prawdziwą produkcję, ze względu na wymagania bioasekuracji oraz standardy jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego jaj.
Produkcja jaj w klatkach wzbogaconych, wprowadzonych w 2012 r., spełnia wszelkie standardy narzucone przez obrońców zwierząt. Potwierdza to film „Obywatelska Akcja Edukacyjna – Bezpieczne Jajo.” - http://www.youtube.com/watch?v=Wsx-8w9KH5Q
9033034
1