MERCOSUR1
TSW_XV_2025

KANIBALIZM

19 czerwca 2002

Kanibalizm to nawyk, który jest niekiedy powodem poważnych strat ekonomicznych w wielkotowarowej produkcji drobiarskiej.

Przyczyny
Przyczyn prowadzących do wystąpienia tego nawyku jest wiele, w praktyce są najczęściej trudne do jednoznacznego ustalenia. Najczęściej przyjmuje się, że za wystąpienie kanibalizmu odpowiedzialne są czynniki:

  • Środowiskowe - wychów kurcząt w bateriach, zbyt duże zagęszczenie, przegrzewanie, mała wilgotność, intensywne oświetlenie (podrażnienie)
  • Żywieniowe - niedobór białka, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, niedobór witaminy B12, składników mineralnych, wapnia, błonnikach, żywienie dużymi dawkami kukurydzy, pragnienie, pasza granulowana. Wskutek szybkiego pobierania paszy granulowanej i napełniania wola, ptaki "nudząc się" dziobią się wzajemnie, co prowadzi do skaleczeń a następnie do kanibalizmu.
  • Skłonność ptaków do dziobania. Ptaki dziobią nogi, rany, okolice kloaki, zwłaszcza gdy jest obrzękła (puloroza), gdy błona śluzowa steku nie została wciągnięta po zniesieniu jaja, lub zabrudzona kałem z krwią (kokcydioza). Smak krwi pobudza ptaki do energicznego dziobania, które przeradza się w kanibalizm. Dlatego też kanibalizm jest w stadzie częsty, gdy jednocześnie występuje wypadanie jajowodu. Przyczyną szerzenia się kanibalizmu mogą być także pasożyty zewnętrzne.

Wrażliwy gatunek
Wszystkie gatunki drobiu

Objawy kliniczne
Kanibalizm występuje u ptaków kilkutygodniowych, rzadziej u dorosłych. W zależności od wieku i przyczyny objawy kliniczne są bardzo zróżnicowane: u piskląt może występować dziobanie palców, zaś u dorosłych niosek kanibalizm rozpoczyna się od uszkadzania kloaki.

Postępowanie terapeutyczne i zapobieganie
Ze względu na mnogość przyczyn postępowanie terapeutyczne w przebiegu kanibalizmu powinno być wielokierunkowe. Zaleca się więc, aby zmniejszyć zagęszczenie kurcząt. Podawać odpowiednią karmę. Dodawać tran, sól kuchenną przez 3 - 4 dni we wzrastających dawkach od 0,5% do 3% w karmie (uwaga na możliwość zatrucia, podawać dużo wody), mączkę rybną, związki wapniowe, owies. Można także rozrzucać na wybiegach kał bydlęcy (witamina B12), podawać do dziobania marchew i buraki ćwikłowe. Należy także zaciemniać pomieszczenia (okna malować na czerwono, czerwone żarówki). Niekiedy czerwone oświetlenie stosowane przez 13 - 16 godzin pozwala na zlikwidowanie kanibalizmu. Na 5 - 6 niosek powinno przypadać jedno gniazdo; mniejsza ilość gniazd może prowadzić do kanibalizmu w okresie wysokiej nieśności.
Zmienione części piór i ciała należy pokryć preparatem P.B.H. Spray.

Spis treści

 


POWIĄZANE

W dniu 18 grudnia br. odbyło się śniadanie prasowe Krajowej Rady Drobiarstwa – I...

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę