Masową produkcję jajek o białych żółtkach rozpoczęto w Japonii. Jak utrzymują japońscy kucharze - są one sekretem wypieku idealnego biszkoptu.
Żołtka-albinosy mają taki sam smak i te same właściwości co żółtka żółte,
lecz dają większe możliwości kucharzom i cukiernikom.
Jednym z
najdroższych wypieków w Japonii jest tzw. biała gąbka - ciasto podawane podczas
tradycyjnej ceremonii picia herbaty.
Kompania QP, która jest głównym
producentem jajek z białymi żółtkami, korzysta w tej materii z wiekowych
doświadczeń azjatyckich hodowców drobiu. Okazuje się, że jeśli kurczęta i kury
karmi się tylko ryżem, to większość pigmentów żółtych i czerwonych znika z
żółtka. Specjaliści utrzymują, że do wybielenia żółtek potrzebne są także inne
zmiany w diecie drobiu. Szczegółów nie podano.