aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

ISO dla "BASSO"

16 października 2003

Przedsiębiorstwo Przetwórstwo Rolno-Spożywcze "BASSO" - Zakład Przetwórstwa Jaj z Gołkowic Dolnych, mające swoje biura w Nowym Sączu, otrzyma w najbliższym czasie certyfikaty systemu Zarządzania Jakością ISO 9001 oraz Zarządzania Środowiskowego ISO 14001.

W połączeniu z przyznanym mu przed kilkoma dniami certyfikatem eksportowym, stworzą one pakiet w stu procentach gwarantujący firmie wejście ze swymi przetworami na rynki Unii Europejskiej.

W przedsiębiorstwie, które daje dzisiaj zatrudnienie 45 osobom, roczny obrót przekracza kwotę 15 mln zł. Dziennie na różnego rodzaju proszki przerabia się 250-300 tys. jaj, a w przypadku ich nadprodukcji - nawet 450 tys. Jajka pochodzą głównie z będącej członem "BASSO" fermy kurzej "Roldrob" z Zabełcza, gdzie hoduje się prawie 50 tys. kur-niosek.

Rozpoczęło się wszystko w roku 1987, kiedy to wraz z kilkoma innymi udziałowcami wykupiliśmy w Gołkowicach budynki po pewnej upadłej firmie – mówi prezes Zarządu PPR-S Józef Basta. – Ponieważ większość z nas było właścicielami ferm kurzych, a jedyny w Polsce zakład przetwarzający jajka miał swą siedzibę w Nowej Soli, postanowiliśmy stworzyć mu konkurencję. Wzory czerpaliśmy z Zachodu oraz z Czech. Budynki zostały wyremontowane, zmodernizowane, zakupiliśmy urządzenia podporządkowane konkretnej linii technologicznej. Skoncentrowaliśmy się na przetwarzaniu jajek na proszek jajowy oraz żółtko i białko w proszku. Produkt znajduje zastosowanie w dużych zakładach cukierniczych, częściowo w piekarnictwie, a także w wyrobie majonezów. Systematycznie rosła produkcja i zatrudnienie, przy czym proces technologiczny dokonuje się w Gołkowicach, natomiast administracja i biura znajdują się w Zabełczu.

Od początku swego istnienia "BASSO" pracowało zgodnie z dyrektywami Unii Europejskiej. Postawiono na jakość, choć ilość przetwarzanych jaj też nie pozostawała bez znaczenia. W początkowym okresie działalności oparto się na tzw. systemie kontroli punktów krytycznych "haccp", co ułatwiło wejście na rynki krajowe, jak również, w ilościach śladowych, również wschodnie.

Trwa dobudowa hali produkcyjno-magazynowej o powierzchni tysiąca metrów kwadratowych – kontynuuje prezes. – Wkrótce ruszy tam produkcja płynnych, pasteryzowanych przetworów jajecznych. Będą one pakowane aseptycznie do kartonów o pojemności od jednego do tysiąca litrów. Inwestycja stworzy możliwość zatrudnienia dalszych osób. No i pozwoli na przystąpienie do eksportowej ofensywy na rynki państw unijnych.

POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę