Informacja o urzędowym monitoringu na fermach bezpieczeństwa zdrowotnego jaj.
30 marca 2015
Monitoring ten ma na celu wykrywanie, w urzędowo pobranych do badań próbach jaj, niedozwolonej obecności antybiotyków i niedopuszczenie takich jaj do rynku.
W produkcji zwierzęcej obowiązuje zakaz stosowania antybiotyków paszowych.
Antybiotyki paszowe z dniem 1 stycznia 2006 r. zostały skreślone z rejestru dodatków paszowych na podstawie art. 11 rozporządzenia (WE) Nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt.
Niniejsza informacja odnosi się do doniesień w mediach o nadużywaniu antybiotyków w produkcji zwierzęcej i ich nielegalnym stosowaniu oraz do informacji dla konsumentów o dodatkowych komercyjnych badaniach jaj i certyfikacji potwierdzającej nieobecność antybiotyków w prywatnie pobranych próbach.
Przedstawione niżej wyniki urzędowego monitoringu przeczą doniesieniom medialnym o nielegalnym i nieodpowiedzialnym stosowaniu antybiotyków przez producentów jaj.
Jaja produkowane w fermach nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną objęte są stałym urzędowym monitoringiem. W ramach tego monitoringu pobierane są urzędowo próbki jaj do badań w celu sprawdzenia czy jaja nie zawierają substancji niedozwolonych w prawie żywnościowym, w tym pozostałości antybiotyków.
Wiarygodność urzędowych badań na wspólnym rynku opiera się na określonych przez Unię Europejską ścisłych procedurach pobierania prób i jednolitej, zatwierdzonej metodyce badań pozostałości w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Podstawową zasadą zapewnienia wiarygodności monitoringu są próby urzędowe pobierane przez Inspektorów Weterynarii według następujących reguł określonych w przepisach: „W każdym przypadku pobierania próbek urzędowych, musi to być nieprzewidziane, nieoczekiwane i następujące o różnym czasie i w różnych dniach tygodnia.”
Urzędowy monitoring prowadzony w ramach „Krajowego Programu Badań Kontrolnych Pozostałości Chemicznych, Biologicznych i Leków” w całym 2013 r. nie stwierdził pozostałości antybiotyków w żadnej z 282 urzędowo pobranych próbek jaj na fermach. (Źródło danych: Zestawienie zbiorcze wyników niezgodnych wykrytych w Polsce w ramach Krajowego Programu Badań Kontrolnych niedozwolonych pozostałości – opublikowane na stronie www.wetgiw.gov.pl )
Fermowa produkcja jaj spożywczych podlega również kontroli w ramach „Krajowego Programu Badań Badania Pasz i Wody na Fermach”. W ramach tego urzędowego programu na zarejestrowanych fermach jaj spożywczych badane są pasze stosowane w żywieniu kur oraz pobierane są próbki wody z systemów pojenia do badań. Badania te prowadzone się w celu sprawdzenia czy nie są stosowane niedozwolone substancje (antybiotyki, sulfonamidy, chinalony).
Krajowy Program Badania Pasz na 2015 r. jest opublikowany na stronie internetowej Inspekcji Weterynaryjnej - http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=4841