Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Grupa Konspol rozbudowuje ubojnię kurczaków w Słupcy

4 lutego 2004

Jeden z największych krajowych producentów i przetwórców kurczaka Grupa Konspol z Nowego Sącza kosztem 15 mln zł rozbudowuje swoją ubojnię kurczaków w Słupcy (woj. wielkopolskie). Inwestycja zostanie oddana do użytku w czerwcu tego roku.

Prezes Konspolu Kazimierz Pazgan poinformował we wtorek, że po rozbudowie ubojnia zwiększy swoje moce produkcyjne do 120 tys. sztuk kurczaków dziennie.

"Będzie to jeden z najnowocześniejszych tego typu zakładów w Europie. Wykorzystuje on technologię chłodzenia powietrzem, która eliminuje niebezpieczeństwo infekcji wirusowych istniejących przy chłodzeniu wodą oraz zapewnia długi czas trwałości wyrobu" - powiedział Pazgan.

Zakład już teraz spełnia warunki weterynaryjne i sanitarne określone przez Unię Europejską. Większość jego produkcji przeznaczana jest na eksport na rynki unijne.

Grupa Konspol składa się z trzech zintegrowanych firm: Pasz Konspol (nowoczesna w pełni skomputeryzowana wytwórnia pasz), Konspol Bis (ubojnia kurczaków) oraz Konspol Holding (zakład przetwórstwa kurczaków), które zatrudniają w sumie ponad 1.000 pracowników.

Większościowym udziałowcem firmy jest prezes Kazimierz Pazgan. Według niego, tegoroczna sprzedaż całej grupy ma przekroczyć 400 mln zł. W przyszłym roku, po zwiększeniu mocy produkcyjnych ubojni, sprzedaż powinna się zbliżyć do 500 mln zł.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę