Jeden z największych krajowych producentów i przetwórców kurczaka Grupa Konspol z Nowego Sącza kosztem 15 mln zł rozbudowuje swoją ubojnię kurczaków w Słupcy (woj. wielkopolskie). Inwestycja zostanie oddana do użytku w czerwcu tego roku.
Prezes Konspolu Kazimierz Pazgan poinformował we wtorek, że po rozbudowie
ubojnia zwiększy swoje moce produkcyjne do 120 tys. sztuk kurczaków
dziennie.
"Będzie to jeden z najnowocześniejszych tego typu zakładów w
Europie. Wykorzystuje on technologię chłodzenia powietrzem, która eliminuje
niebezpieczeństwo infekcji wirusowych istniejących przy chłodzeniu wodą oraz
zapewnia długi czas trwałości wyrobu" - powiedział Pazgan.
Zakład już
teraz spełnia warunki weterynaryjne i sanitarne określone przez Unię Europejską.
Większość jego produkcji przeznaczana jest na eksport na rynki
unijne.
Grupa Konspol składa się z trzech zintegrowanych firm: Pasz
Konspol (nowoczesna w pełni skomputeryzowana wytwórnia pasz), Konspol Bis
(ubojnia kurczaków) oraz Konspol Holding (zakład przetwórstwa kurczaków), które
zatrudniają w sumie ponad 1.000 pracowników.
Większościowym udziałowcem
firmy jest prezes Kazimierz Pazgan. Według niego, tegoroczna sprzedaż całej
grupy ma przekroczyć 400 mln zł. W przyszłym roku, po zwiększeniu mocy
produkcyjnych ubojni, sprzedaż powinna się zbliżyć do 500 mln
zł.