Dzikie gęsi zostały udomowione ok. 3000 lat temu. Na świecie rozpowszechniły się tylko niektóre rasy, np.: chińska, reńska, tuluska, pomorska, włoska i kubańska. W Polsce występują trzy rasy: włoska, pomorska i zatorska oraz wiele odmian krajowych. Gęsi różnią się między sobą barwą upierzenia, wielkością ciała, nieśnością i zdolnością do szybkiego wzrostu. Masa ciała gęsi wynosi 5 - 12 kg.
Nieśność jest sezonowa (styczeń - lipiec) i niska. U gęsi dymorfizm płciowy jest słabo zaznaczony - przy czym gąsiory są większe, cięższe i mają dłuższą szyję. Skoki gęsi są stosunkowo krótkie i nieopierzone, a między palcami występuje błona pławna. Gęsi chętnie trzymają się w gromadzie i są gatunkiem monogamicznym. Od gęsi pozyskuje się nie tylko mięso i jaja, ale także pierze.
Rasy gęsi: