MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Gęś szara landejska

19 czerwca 2002

Została wyhodowana we Francji w wyniku selekcji gęsi tuluskich, ze skierowaniem na przydatność do tuczu na stłuszczone wątroby. Głowa i szyja ptaków pokryte są pierzem jasno- i ciemnoszarym, a grzbiet i skrzydła - ciemnoszarym z jasnoszarym obrzeżem. Okolica piersi ma barwę białopopielatą. Puch na piersi jest biały. Masa ciała gąsiora wynosi 7 - 8 kg, a gęsi - 6 - 6,5 kg. Tuczone osobniki mają dużą wydajność rzeźną, dobrej jakości mięso i tłuszcz. W sezonie nieśnym samice znoszą 35 - 50 białych jaj, o masie jaja 140 - 160 g.


POWIĄZANE

W dniu 18 grudnia br. odbyło się śniadanie prasowe Krajowej Rady Drobiarstwa – I...

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę