Rasa wyhodowana we Włoszech. Cechuje się dużą masą ciała i dobrą nieśnością. Ubarwienie ptaków jest białe. Głowa osadzona na długiej szyi, jest mała, o stosunkowo długim, pomarańczowoczerwonym dziobie i dużych oczach umiejscowionych wysoko. Tułów jest długi, łagodnie zaokrąglony z wypukłą piersią. Skoki są mocne i czerwonopomarańczowe. Samice są dobrymi nioskami - ze względu na brak skłonności do wysiadywania jaj. W sezonie nieśnym znoszą 50 - 70 białych jaj, o masie jaja 150 - 170 g. Gęsi te doskonale nadają się do tuczu owsem i produkcji stłuszczonych wątrób. Masa tuczonych 16 - 17- tygodniowych gąsiorów wynosi 6,0 - 6,5 kg, a gęsi - 5,5 - 6,0 kg, natomiast masa stłuszczonych wątrób wynosi 450 - 1200 g.