europejskie forum rolników 2025
europejskie f rolników 2025_750

Gęś biała włoska

19 czerwca 2002

Rasa wyhodowana we Włoszech. Cechuje się dużą masą ciała i dobrą nieśnością. Ubarwienie ptaków jest białe. Głowa osadzona na długiej szyi, jest mała, o stosunkowo długim, pomarańczowoczerwonym dziobie i dużych oczach umiejscowionych wysoko. Tułów jest długi, łagodnie zaokrąglony z wypukłą piersią. Skoki są mocne i czerwonopomarańczowe. Samice są dobrymi nioskami - ze względu na brak skłonności do wysiadywania jaj. W sezonie nieśnym znoszą 50 - 70 białych jaj, o masie jaja 150 - 170 g. Gęsi te doskonale nadają się do tuczu owsem i produkcji stłuszczonych wątrób. Masa tuczonych 16 - 17- tygodniowych gąsiorów wynosi 6,0 - 6,5 kg, a gęsi - 5,5 - 6,0 kg, natomiast masa stłuszczonych wątrób wynosi 450 - 1200 g.


POWIĄZANE

Firma Lisner ogłosiła wycofanie jaj pochodzących od kur utrzymywanych w klatkach...

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, brazylijscy eksporterzy wy...

W dniu 18 grudnia br. odbyło się śniadanie prasowe Krajowej Rady Drobiarstwa – I...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę