Z informacji, do których udało się dotrzeć hodowcom drobiu wynika, że w Gdyni właśnie rozładowywany jest statek z amerykańskim mięsem drobiowym.
Towar, według deklaracji importera, to tylko tranzyt na Białoruś, Łotwę, do Mołdawii, Kazachstanu i Estonii. Z przywiezionych 4400 tysięcy ton mięsa zaledwie 140 ma prawo zostać w kraju. Ale na naszych producentów padł strach, czy i tym razem przez granicę zamiast ciężarówek z towarem nie przejadą tylko papiery.
Ostatni tydzień przyniósł minimalne, ale jednak podwyżki cen skupu brojlerów, szczególnie w małych ubojniach. Za kurczaki hodowcy dostają średnio około 2,70 złotego za kilogram, za indyki niecałą złotówkę więcej. Mięso drobiowe nadal tanie. Filety z kurczaka i indyka można kupić za 8-9 zł za kilogram.
Ceny żywca drobiowego (zł/kg) | |
brojlery | 2,50-2,90 |
indory | 3,50-3,80 |
indyczki | 3,30-3,50 |
Ceny mięsa drobiowego (zł/kg) | ||
asortyment | kurczaki | indyki |
tuszki | 3,95-4,10 | 5,60-7,00 |
filety z piersi | 7,90-10,20 | 8,50-9,20 |