Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drobiowy rekord

3 grudnia 2015
To będzie rekordowy rok w branży drobiarskiej. Rośnie produkcja, ale i sprzedaż. Właściciele ubojni mówią o 12 procentowym wzroście, a obecny spadek cen, tłumaczą sezonowym zawirowaniem.
Mięsa jest pod dostatkiem i to zbija ceny. W porównaniu do czerwca nawet o złotówkę.

Grzegorz Wyrębski, właściciel ubojni „W ostatnim czasie te ceny spadły, opłacalność się zmniejszyła w związku z tym, że jest nadwyżka drobiu na rynku”.

Ale pojawiają się też inne głosy.

Romuald Wyrębski, hodowca drobiu „Oficjalnie się mówi, że przyszła jakaś tam pula towaru, a nieoficjalnie z tego co wiem na jeden kwit się wprowadza większą ilość kurczaka nieudokumentowanego i to powoduje sytuację na rynku kurczaka taką jaka jest”.

Mimo tego, produkcja będzie rekordowa i sięgnie najprawdopodobniej 1 miliona 260 tysięcy ton. Wyjątkowo wysoki zapowiada się też eksport.

Leszek Kawski, Krajowa Rada Drobiarstwa „W zeszłym roku mieliśmy 300 tysięcy ton. W tym roku zakładamy, że może być 350. A proszę pamiętać, że jeszcze niedawno, sprzedawaliśmy maksymalnie 12 -13 tysięcy ton przed wejściem do UE”.

Eksperci szacują, że wartość polskiej branży drobiarskiej przekracza już 7 miliardów złotych i wciąż rośnie.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę