Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drobiowe wędliny trzymają się mocno

28 marca 2006

Widmo ptasiej grypy zrobiło swoje. Spadek popytu na białe mięso boleśnie odczuwa cała branża. Ale są i wyjątki. Producenci wędlin drobiowych wciąż mają zyski.

Od 3 lat spożycie wędlin drobiowych ciągle rośnie. Dlatego wiele zakładów już teraz zwiększyło produkcję nawet o połowę. Szacuje się, że udział wyrobów z drobiu na rynku wędliniarskim niedługo sięgnie ¼-tej.

Zdaniem przetwórców może być to szansa na odbudowanie spadającego ostatnio spożycia drobiu. Bo na rynku jest coraz spokojniej.

Na spożycie drobiu nie wpływają już nawet kolejne doniesienia o nowych ogniskach choroby. Dlatego drobiarze mówią o mozolnym odrabianiu strat.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę