MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Drobiowe kłopoty

21 stycznia 2004

Na rynku drobiu dzieje się po pierwsze zdecydowanie za dużo, po drugie - źle. Z dnia na dzień fermy są zamykane, bo do produkcji trzeba dokładać.

Hodowcy nie rozumieją dlaczego za kilogram brojlerów dostają zaledwie 2,60 zł, kiedy pasze są tak drogie. Dlaczego są drogie? To też nie do końca jest jasne. Hodowcy są rozgoryczeni. "Wytwórnie z kapitałem zachodnim trzymają ceny bardzo wysoko. Koszt paszy powinien przy obecnej cenie zboża wynosić 940 zł za tonę, tymczasem my płacimy 1115 zł z dostawą do kurnika." - mówi Bogdan Miler, hodowca ze wsi Wróblowice.

Trwa intensywny import tanich kurczaków z Brazylii czy Tajlandii. Jeżeli nie uda się zahamować wzrostu cen pasz dla dolnośląskich ferm drobiu raczej nie będzie ratunku.


POWIĄZANE

W dniu 18 grudnia br. odbyło się śniadanie prasowe Krajowej Rady Drobiarstwa – I...

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę