Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drób potaniał w całej Unii

21 lutego 2006

Producenci wieprzowiny mają coraz poważniejsze problemy ze sprzedażą tego mięsa. Eksperci twierdzą, że w rozładowaniu rynku bardzo pomocny byłby wzrost eksportu.

Dlatego hodowcy i zakłady z coraz większą nadzieją oczekują na odblokowanie handlu z Rosją. Jest szansa na wznowienie tego eksportu od marca. Poszukiwanie rynków zbytu jest bardzo ważne, gdyż produkcja wieprzowiny będzie w tym roku prawdopodobnie o blisko 10 proc. wyższa niż w 2005 r. Bez większego eksportu trudno będzie tę nadwyżkę zagospodarować przy zachowaniu dotychczasowych cen.

Na razie wieprzowina wciąż tanieje, a popyt jest mały. Ceny półtusz kl. R u większości sprzedawców spadły w tym tygodniu poniżej 4,5 zł za kg. Nie pomaga brak konkurencyjnego importu. - Napływające z różnych stron Europy sygnały o zagrożeniu ptasią grypą mogą wpłynąć na dalszy spadek sprzedaży drobiu - obawiają się hodowcy. A ceny kurczaków i indyków od wielu tygodni są niskie, mimo informacji, że drób gotowany czy pieczony w temperaturze powyżej 70 st. jest bezpieczny. Polskie zakłady drobiarskie mają niewielkie zamówienia eksportowe, do kraju napływa dużo tanich ofert z zagranicy, podobne problemy mają bowiem inni z branży w całej UE. Drób wszędzie potaniał.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę