Dłuższy okres przejściowy dla konwencjonalnych kur w ekologicznej produkcji jaj
3 grudnia 2015
Jak podaje FAMMU/FAPA, w Unii Europejskiej zostanie przedłużony okres przejściowy w ekologicznej produkcji jaj. Producenci, którzy prowadzą fermy ekologiczne, będą mogli jeszcze do końca 2012 roku kupować kurczęta niosek konwencjonalnych i wprowadzać je do chowu, a jaja otrzymane z tych zwierząt będą mogły być legalnie sprzedawane, jako produkt ekologiczny.
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji WEuropejskiej nr 889/2008, obowiązującym do tej pory, młode nioski do 18 tygodnia życia, które pochodzą z produkcji konwencjonalnej mogły być wprowadzane do produkcji ekologicznej do końca 2011 roku. Jednak okres przejściowy zostanie przedłużony przez Komisje prawdopodobnie o 12 miesięcy - do końca 2012 roku.
Przyczyną tej decyzji jest pojawiający się brak dostępności ekologicznego materiału zwierzęcego, co utrudnia producentom dotrzymanie terminów narzuconych wcześniej przez UE. Dodatkowo brakuje jeszcze wypracowanych kompletnych unijnych standardów dla ekologicznych kur niosek.
W najbliższym czasie możemy się spodziewać dotyczących przedłużenia okresu przejściowego.