Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

26 października 2009
Trudno znaleźć dziś mięsny rynek, na którym nie zagościłyby przeceny.
Do obniżek wieprzowiny zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Podobnie jest z drobiem, którego ceny podlegają dość częstym wahaniom. Jednak spadki na rynku wołowiny, należą raczej do rzadkości.

Wydawałoby się, że to od lat najbardziej stabilna gałąź produkcji, tymczasem i w tym przypadku nie udało się uchronić przed obniżkami. Podaż wołowiny rośnie, czego nie można powiedzieć o rynkach zbytu.

Najbardziej tanieją krowy, nieco mniej jałówki i buhaje. Ale to tylko dlatego, że wciąż są podpisywane umowy handlowe z zachodnioeuropejskimi odbiorcami.

Gdyby nie to, spadki na pewno byłyby większe – oceniają maklerzy. Jako importer wołowiny w dalszym ciągu proponujemy atrakcyjne dla klientów z zachodu stawki. Średnia cena żywca wołowego wynosi w Polsce niecałe 2,5 euro za kilogram.

Najdrożej - ponad 3 euro- jest we Francji, Danii i w Niemczech. Najtaniej na Litwie.

żywiec wołowy     euro/kg
Francja  3,16
Dania    3,09
Niemcy   3,01
Słowacja 2,82
Węgry    2,54
Polska   2,47
Litwa    1,92        

A na rynku drobiu Polska ma zdecydowanie najniższe ceny, nieporównywalne z innymi krajami . Dwa razy drożej niż u nas jest we Francji.

żywiec drobiowy      euro/kg
Francja   2,10
Węgry     1,82
Dania     1,79
Słowacja  1,74
Rumunia   1,52
Litwa     1,47
Polska    1,13


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę