Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Kurczaki

3 grudnia 2015
Nieoczekiwana czy raczej oczekiwana zmiana na rynku żywca drobiowego.
Ceny skupu które jeszcze na przełomie listopada i grudnia spadały, teraz idą w górę. Korekty cenników widać na razie tylko na wolnym rynku. Bo tu reakcje zawsze są najszybsze. Duże zakłady obserwują co robi konkurencja i podwyżki dopiero planują. Być może już od nowego tygodnia.

Po okresie nadprodukcji zaczęło się poszukiwanie kurczaków. To zawsze stawia hodowców na mocniejszej pozycji.

W górę poszły ceny tuszek. Przetwórnie nie mają więc wyjścia i muszą podzielić się z drobiarzami częścią zysków.

Dziś najczęściej za kilogram żywca zakłady płacą od 3 złotych do 3 złotych 10 groszy za kilogram.

Więcej można dostać przy indywidualnych negocjacjach lub za kurczaki małe tak zwane grillowe. Cena maksymalna to 3 złotych 40 groszy.

Ale to wciąż poniżej oczekiwań hodowców. Zimą kurczaki gorzej przyrastają, wyższe są koszty ogrzewania, a do tego rekordowo droga jest pasza.

Zdaniem hodowców żeby rekompensować wyższe koszty produkcji, kurczaki powinny być skupowane przynajmniej po 3 i pół złotego.


ŻYWIEC DROBIOWY               zł/kg
średnie ceny skupu     
brojlery
     umowy kontraktacyjne  3,00 – 3,10
     wolny rynek           2,90 – 3,10    
indory                     4,90 – 5,25
indyczki                   4,62 – 4,80


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę