A co na rynku jaj? Lekkie wzrosty, przynajmniej tam gdzie przez wakacje ceny były najniższe. W centrum kraju stabilnie, bo tu stawki były stosunkowo wysokie. Tanieją pasze, tona kosztuje teraz poniżej 850 złotych. Od czasu rekordowych poziomów sprzed żniw, to spadek przynajmniej o 1/5. Ale na efekty trzeba jeszcze poczekać, mówią hodowcy bo większość stad, została wykarmiona jeszcze drogimi paszami.
Jesień to z reguły dobry czas dla producentów jaj, ale teraz koniunktura bardziej niż od pogody i krajowego popytu zależy do kursu euro i opłacalności eksportu. Bo jaj w stosunku do potrzeb wciąż mamy zbyt dużo.
Z produkcją sięgającą blisko 10 miliardów sztuk rocznie, zajmujemy w Unii 6 miejsce. Około 20 % z tego wysyłamy za granicę. Teraz gdy euro poszło nieco w górę, opłacalność eksportu rośnie. I bardzo dobrze – mówią drobiarze, bo gdyby cały towar został w kraju, ceny mogłyby gwałtownie spaść.
Za jaja odstawiane do przetwórstwa drobiarze dostają blisko 3 złote za kilogram, to więcej niż latem, ale aż o złotówkę mniej niż rok temu.
Jaja do przetwórstwa zł/kg
wrzesień 2008 2,70 – 2,90
wrzesień 2007 3,80
Z jaj spożywczych najtrudniej sprzedać te najmniejsze. Sklepy i hurtownie płacą za nie po kilkanaście groszy za sztukę, ceny największych dochodzą do 32 groszy. Do tych stawek doliczane są jeszcze koszty opakowania.
Jaja zł/szt.
ceny skupu
XL 0,27 - 0,32
L 0,22 – 0,28
M 0,18 – 0,24
S 0,13 – 0,18
Stabilnie na targowiskach. Najczęściej ceny tak zwanych jaj wiejskich wahają się od 30 do 60 groszy za sztukę.
Jaja zł/szt.
targowiska
woj. mazowieckie 0,25 – 0,60
woj. świętokrzyskie 0,28 – 0,55
woj. łódzkie 0,28 – 0,60
woj. kujawsko-pomorskie 0,30 – 0,45
woj. podlaskie 0,30 – 0,60
woj. lubelskie 0,43 – 0,60
8117511
1