Oby do września, mówią producenci jaj. Lato, to dla nich trochę gorsza koniunktura, bo pojawia się na rynku dużo tego towaru z przyzagrodowej produkcji. Konsumenci powinni uważać na zakup jaj na targowiskach. Jaja te mogą być źródłem chorób (chociażby ptasiej grypy).Fermowa produkcja jest badzo bezpieczna dla konsumentów!
Fermowa produkcja jaj jest bardzo bezpieczna dla konsumentów! Ciagły nadzór weterynaryjny nad producentami, prześwietlanie jaj w czasie sortowania, powoduje że konsumenci mogą bardzo bezpiecznie spożywać jaja z produkcji fermowej. Wybór należy oczywiście do kupujących, ale czy warto ryzykować?Hodowcy liczą na świadomość konsumencką, eksport np. do Rumunii, ale póki co, żeby zdobywać nowych klientów, wielu z nich bierze udział w promocjach organizowanych przez sieci handlowe. W sprzedaży detalicznej są jeszcze „przyzwoite” ceny – komentują drobiarze.
jaja – zł/szt.
hurtowe ceny zbytu, bez opakowania
- XL 0,21 – 0,23
- L 0,14 – 0,17
- M 0,10 – 0,12
- S 0,10
Dobrze sprzedają się jaja największe.Nieźle jest również w pozostałym asortymencie.
targowiska
- woj. mazowieckie 0,20 – 0,50
- woj. wielkopolskie 0,30 – 0,45
- woj. podlaskie 0,28 – 0,40
- woj. świętokrzyskie 0,28 – 0,35
- woj. małopolskie 0,50 – 0,70
Obniżki cen widać na niektórych targowiskach. Na Mazowszu jaja można już kupić po 20 groszy za sztukę. Najdrożej jest Małopolsce, gdzie ceny jaja są średnio dwa razy wyższe niż w innych rejonach kraju. Ale czy kupując na targowiska warto ryzykowć?