Od połowy lipca hurtowe ceny jaj utrzymują się na tym samym poziomie. Wprawdzie ceny nie rosną, ale producenci nie powinni narzekać, gdyż cena kształtuje się na poziomie o około 1-2 groszy powyżej kosztów produkcji. Być może niewielkiej podwyżki należy się spodziewać pod koniec wakacji, kiedy to zwykle rośnie popyt.
Średnie krajowe ceny skupu jaj kształtowały się na poziomie:
Klasa jaj | Cena (gr./szt.) |
S | 11-13 |
M | 15-17 |
L | 19-20 |
XL | 21-23 |
Ceny targowiskowe osiągały poziom od 23 do nawet 50 groszy za sztukę. Zdecydowanie najdrożej sprzedawano jaja na targowiskach w województwie małopolskim – tam cena osiągnęła maksymalny poziom 50 gr.
Według informacji zebranych w województwie opolskim, za jaja odbierane u producentów własnym transportem trzeba było zapłacić:
Klasa jaj | Cena (gr./szt.) |
S | 10-12 |
M | 15-16 |
L | 17-19 |
Nie uległa zmianie cena brojlerowskich jaj wylęgowych i jak poinformowano nas w Drobiarstwie Opolskim Sp. z o. o. w Niemodlinie kształtowała się ona nadal na poziomie 0,58-0,62 zł za sztukę.
Dzisiaj trudno kusić się o prognozowanie opłacalności produkcji jaj wczesną jesienią. Można się jednak spodziewać podwyżki kosztów produkcji związanej z zastąpieniem mączek mięsno-kostnych mieszankami sojowymi. Zapowiada się także podwyżka cen pasz, wbrew wcześniejszym zapowiedziom, że zboża paszowego powinno być dużo.