Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny drobiu nadal są wysokie

16 czerwca 2005
Za kilogram brojlerów producenci mogą otrzymać od 2,90 zł w dużych zakładach do 3,60 zł w prywatnych, mniejszych ubojniach.

Hodowcy drobiu są zadowoleni z wstąpienia do Unii, ukrócony został reeksport, rynek ustabilizował się. Mimo to ilość zakładanych ferm nie zwiększa się, hodowcy obawiają się kryzysów z poprzednich lat. Raczej nastawiają się na modernizację dotychczasowych obiektów - powiedzieli branżowcy.

Wciąż sporo drobiu eksportujemy, przede wszystkim filetów z kurczaków. Naszymi odbiorcami są głównie Niemcy i Holandia, ale nie tylko. Państwa starej Unii coraz bardziej doceniają polski surowiec. Od ubiegłego roku ceny filetów na eksport wzrosły średnio o 10%, ale równocześnie spadł kurs euro. Zdaniem branżowców nie straciliśmy jednak, ponieważ dzięki wciąż rosnącemu zainteresowaniu polskim drobiem nadrobiliśmy ilością sprzedawanego mięsa. Dodatkowo systematycznie rośnie spożycie drobiu w Polsce. 

POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę