Za kilogram brojlerów producenci mogą otrzymać od 2,90 zł w dużych zakładach do 3,60 zł w prywatnych, mniejszych ubojniach.
Hodowcy drobiu są zadowoleni z wstąpienia do Unii, ukrócony został reeksport, rynek ustabilizował się. Mimo to ilość zakładanych ferm nie zwiększa się, hodowcy obawiają się kryzysów z poprzednich lat. Raczej nastawiają się na modernizację dotychczasowych obiektów - powiedzieli branżowcy.
Wciąż sporo drobiu eksportujemy, przede wszystkim filetów z kurczaków. Naszymi odbiorcami są głównie Niemcy i Holandia, ale nie tylko. Państwa starej Unii coraz bardziej doceniają polski surowiec. Od ubiegłego roku ceny filetów na eksport wzrosły średnio o 10%, ale równocześnie spadł kurs euro. Zdaniem branżowców nie straciliśmy jednak, ponieważ dzięki wciąż rosnącemu zainteresowaniu polskim drobiem nadrobiliśmy ilością sprzedawanego mięsa. Dodatkowo systematycznie rośnie spożycie drobiu w Polsce.