3 i pół złotego za kilogram żywca w skupie – takich cen za kurczaki hodowcy nie widzieli od października. A właśnie tyle gotowe są płacić teraz ubojnie, które nie mają zagwarantowanych umowami dostaw. Poszukiwanie surowca rozpoczęło się na dobre. I oby tak dalej – mówią hodowcy, bo straty poniesione zimą trzeba zacząć odrabiać.
Zamówienia rosną, rosną też stawki. Teraz średnia cena skupu brojlerów to 3 złote 20 groszy za kilogram, a jeszcze na początku miesiąca wynosiła poniżej 3 złotych. To gołe cenniki, w indywidualnych negocjacjach zdarza się, że cena wzrasta od kilku do kilkunastu groszy.
brojlery zł/kg
ceny skupu żywca
teraz
kontraktacja 2,95 – 3,30
wolny rynek 3,10 – 3,50
średnio 3,20
początek marca
średnio 2,95
Dopiero teraz produkcja brojlerów zaczyna być opłacalna. Szczególnie, że zimą nie tylko stawki były niższe, ale i koszty produkcji zdecydowanie przewyższały obecne.
Choć rynek drobiu bywa nieprzewidywalny, zdaniem hodowców szanse, ze obecne ceny uda się utrzymać są spore.
Ale cena to jedno, a pewność otrzymania zapłaty - to drugie. Dlatego hodowcy, jeśli oddają towar w nowe miejsce, pieniędzy żądają od razu.