Handel drobiem na giełdach towarowych wciąż słaby, choć wydawałoby się, że im bliżej września, tym powinno być lepiej. Mimo to, w tym tygodniu ceny przestały spadać, a większości asortymentu zaczęły iść w górę. Zadaniem maklerów jest to spowodowane brakami żywca drobiowego w niektórych regionach. Czy taki trend się utrzyma, trudno przewidzieć.
Kilogram tuszek z kurczaków kosztuje dzisiaj nawet 5 złotych 60 groszy, czyli o 30 groszy więcej niż w poniedziałek. Podrożały także ćwiartki. Tylko filety pozostały na stałym poziomie
Drożeją także skórki drobiowe, których zaczyna na krajowym rynku brakować. Natomiast kończący się powoli sezon grillowi wpływa na obniżki cen skrzydełek. I to na razie jedyny surowiec, który tanieje- nawet o 20 %. Za kilogram tego towaru klienci płacą około 4 złotych.
Różnice w cenach podrobów są niewielkie, a popyt niestety niezmiennie mały. Najtańsze są wątróbki. Maksymalnie za kilogram klienci giełd zapłacą 2 złote 40 groszy.