Ceny drobiu cały czas pną się w górę.A wszystko przez duże braki surowca. W ciągu tygodnia kurczaki zdrożały średnio o 30 groszy. Tuszki kosztują nawet 6 złotych 20 groszy za kilogram.
Zakłady drobiarskie starają się podpisać teraz jak najwięcej umów na dostawy towaru. Na tej podstawie można wywnioskować, że podaż kurczaków wzrośnie dopiero w połowie lipca, a indyków o miesiąc później-uważa Mirosław Ossowski z giełdy Agrohandel w Łodzi
Prawie całość drobiu sprzedawana jest od razu. Mrozi się tylko części rosołowe oraz serca i wątróbki, które szybko się psują, a małych ilości nie opłaca się transportować.
KURCZAKI
ceny transakcyjne na giełdach towarowych zł/kg
ćwiartki 5,80-6,20
uda z kością 6,00-6,50
skrzydełka 4,50-5,50
Ćwierci kurczaka kosztują teraz maksymalnie tyle, ile tuszki. Uda z kością dochodzą już nawet do 6,5 złotego za kilogram, ale w ofertach sprzedaży trudno je znaleźć. Maksymalne ceny skrzydełek są tylko o złotówkę niższe.
Ich także brakuje, a niedostatek towaru tym bardziej odczuwają handlowcy, że mamy pełnię sezonu grillowego.
PODROBY Z KURCZAKA
ceny transakcyjne na giełdach towarowych zł/kg
wątróbka 2,50-3,30
serca 4,00-4,50
żołądki 3,60-4,20
Problem jest także z zakupami podrobów, nie brakuje tylko wątróbki z kurczaka, za którą trzeba zapłacić maksymalnie 3,30 złotych za kilogram.
FILETY Z PIERSI DROBIOWYCH
ceny transakcyjne na giełdach towarowych zł/kg
z kurczaków 12,10-13,50
z indyków 14,50-15,50
Bardzo drogie są filety. Te z piersi kurczaka kosztują maksymalnie 13,5 złotego, z indyka przekroczyły 14,5 złotego za kilogram. A niektórzy żądają nawet o złotówkę więcej.
7935879
1