Handel drobiem na giełdach towarowych jest teraz mocno ograniczony.Powody są dwa. Z jednej strony brakuje części asortymentów, z drugiej na pozostałe nie ma chętnych. Niektórzy przetwórcy zaopatrują się bowiem w surowiec bezpośrednio u producentów, a na giełdach szukają tylko cenowych okazji lub surowca, którego nigdzie nie udało im się kupić. Taka sytuacja sprawia, że zamieszanie w cennikach jest ogromne.
Popytu nie brakuje na elementy szlachetne, takie jak udźce czy filety z piersi. Producenci są wręcz zadowoleni, tym bardziej, że cenniki tego asortymentu cały czas pną się w górę. Rozpiętość pomiędzy najmniejszą, a największą stawką jest ogromna.
Elementy drobiowe – giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
podudzia z kurczaka 6,50 – 6,60
nogi z kurczaka 6,20 – 10,80
filety z piersi z kurczaka 11,80 – 12,00
podudzia z indyka 5,80 – 9,70
udźce z indyka 10,30 – 12,80
filety z piersi z indyka 12,80 – 13,60
Podudzia z kurczaków zdrożały zaledwie o 10 groszy, ale już udźce z indyków aż o 2 i pół złotego za kilogram. Wszystko przez olbrzymie zainteresowanie indyczym mięsem, zarówno ze strony naszych zachodnich kontrahentów, jak i krajowych odbiorców.
Chętnych do kupna jest tak wielu, że elementy z indyków pojawiają się w giełdowych ofertach sprzedaży coraz rzadziej i w coraz mniejszych ilościach. W cedułach niewiele jest także podrobów.
Podroby – giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
serca z indyka 3,40 – 3,50
serca z kurczaka 4,00 – 4,50
wątróbki z indyka 3,90 – 4,50
wątróbki z kurczaka 2,45 – 3,40
żołądki z kurczaka 4,40 – 4,50
Klienci, kupujący w połowie marca każdą ich ilość, teraz bardzo ograniczyli zamówienia. A to nie pozostało bez wpływu na ceny. Jedne pozostały bez zmian, inne mocno spadły.
7911069
1