Transakcji jak na lekarstwo, ale nie ze względu na brak popytu, a wręcz przeciwnie.Zainteresowania drobiem od około dwóch tygodni jest tak duże, że na giełdach brakuje towaru. Ceny albo utrzymują się na wysokim poziomie z ubiegłego tygodnia, albo pną się w górę – wszystko zależy od dostępności i popularności asortymentu.
Bardzo dużą popularnością cieszą się podroby. Jeśli jeszcze jakiś czas temu, można było mówić o surowcu odkładającym się w magazynach, teraz mroźnie świecą pustkami.
Podroby – giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
serca z indyka 3,40 – 3,40
serca z kurczaka 4,00 – 5,10
wątróbki z indyka 3,91 – 4,45
wątróbki z kurczaka 2,45 – 4,50
żołądki z kurczaka 4,00 – 4,50
O ile serca i wątróbkę można jeszcze czasami kupić, to z żołądkami jest już dużo większy problem, bo praktycznie nie ma ich w ofertach. Klienci zaopatrują się teraz w większość towaru najczęściej bezpośrednio na rynku i na giełdach tylko dokupują surowiec. Dobrze jest więc mieć stałego dostawcę, który zagwarantuje odpowiednią ilość drobiu.
Elementy drobiowe - giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
skrzydła z kurczaka 1,50 – 4,90
ćwiartki z kurczaka 5,50 – 6,00
mięsa drobne z piersi z kurczaka 7,80 – 8,10
mom z indyka 2,40 – 2,70
skrzydła z indyka 5,40 – 5,80
mięsa drobne z piersi z indyka 10,00 – 10,30
A poszukiwane jest w zasadzie wszystko. Najpopularniejszy jest teraz asortyment typowo produkcyjny – mięsa drobne z piersi czy mięsa mechanicznie odkostnione, a ich ceny codziennie są wyższe. Podobnie rosną notowania elementów szlachetniejszych.
Elementy drobiowe - giełdy towarowe
oferty sprzedaży zł/kg
podudzia z kurczaka 6,20 – 6,50
nogi z kurczaka 6,20 – 10,50
filety z piersi z kurczaka 11,80 – 11,90
podudzia z indyka 5,40 – 9,70
uda z indyka 10,20 – 10,30
filety z piersi z indyka 11,60 – 12,60
Stawki za nogi czy udźce przekroczyły już 10 złotych za kilogram. W górę pną się także ceny filetów z piersi. Ten typowo eksportowy surowiec z kurczaków kosztuje około 12 złotych za kilogram, z indyków blisko 13 złotych.
8242287
1