MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Drób

20 marca 2009
Transakcji jak na lekarstwo, ale nie ze względu na brak popytu, a wręcz przeciwnie.
Zainteresowania drobiem od około dwóch tygodni jest tak duże, że na giełdach brakuje towaru. Ceny albo utrzymują się na wysokim poziomie z ubiegłego tygodnia, albo pną się w górę – wszystko zależy od dostępności i popularności asortymentu.

Bardzo dużą popularnością cieszą się podroby. Jeśli jeszcze jakiś czas temu, można było mówić o surowcu odkładającym się w magazynach, teraz mroźnie świecą pustkami.

Podroby – giełdy towarowe
oferty sprzedaży    zł/kg
serca z indyka       3,40 – 3,40
serca z kurczaka     4,00 – 5,10
wątróbki z indyka    3,91 – 4,45    
wątróbki z kurczaka  2,45 – 4,50
żołądki z kurczaka   4,00 – 4,50

O ile serca i wątróbkę można jeszcze czasami kupić, to z żołądkami jest już dużo większy problem, bo praktycznie nie ma ich w ofertach. Klienci zaopatrują się teraz w większość towaru najczęściej bezpośrednio na rynku i na giełdach tylko dokupują surowiec. Dobrze jest więc mieć stałego dostawcę, który zagwarantuje odpowiednią ilość drobiu.

Elementy drobiowe - giełdy towarowe
oferty sprzedaży        zł/kg
skrzydła z kurczaka            1,50 – 4,90
ćwiartki z kurczaka            5,50 – 6,00
mięsa drobne z piersi    z kurczaka    7,80 – 8,10
mom z indyka                 2,40 – 2,70
skrzydła z indyka            5,40 – 5,80
mięsa drobne z piersi    z indyka     10,00 – 10,30

A poszukiwane jest w zasadzie wszystko. Najpopularniejszy jest teraz asortyment typowo produkcyjny – mięsa drobne z piersi czy mięsa mechanicznie odkostnione, a ich ceny codziennie są wyższe. Podobnie rosną notowania elementów szlachetniejszych.

Elementy drobiowe - giełdy towarowe
oferty sprzedaży        zł/kg
podudzia z kurczaka        6,20 – 6,50
nogi z kurczaka            6,20 – 10,50
filety z piersi z kurczaka    11,80 – 11,90
podudzia z indyka         5,40 – 9,70
uda z indyka             10,20 – 10,30
filety z piersi z indyka     11,60 – 12,60

Stawki za nogi czy udźce przekroczyły już 10 złotych za kilogram. W górę pną się także ceny filetów z piersi. Ten typowo eksportowy surowiec z kurczaków kosztuje około 12 złotych za kilogram, z indyków blisko 13 złotych.


POWIĄZANE

W dniu 18 grudnia br. odbyło się śniadanie prasowe Krajowej Rady Drobiarstwa – I...

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę