aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - Drób

28 stycznia 2009
Na rozchwianym drobiowym rynku powrót do stabilizacji.
Po chwilowych podwyżkach na początku roku, ceny skupu kurczaków spadły do poziomu około 3 złotych za kilogram. Dziś zarówno w dużych zakładach z umowami kontraktacyjnymi jak i na wolnym rynku, obowiązują zbliżone stawki. A różnice w cenach wynikają nie tylko z zapotrzebowania na surowiec, ale na przykład z kosztów zakupu piskląt.

Firmy, które sprzedają je hodowcom po 1 zł 20 groszy, wyższe koszty zakupu piskląt rekompensują rolnikom odpowiednio wyższymi cenami skupu.

brojlery   zł/kg
ceny skupu netto
umowy kontraktacyjne 2,85 – 3,25
wolny rynek          2,90 – 3,15

Ci, którzy pisklęta oferują po 90 groszy, za żywiec płacą nawet poniżej 3 złotych. Osobną grupą są jeszcze małe kurczaki tzw. grillowe tu cena rośnie do 3 złotych 25 groszy.

Bez zmian na rynku indyków. Indory kupowane są najczęściej od 4 złotych 40 do 4 złotych 60 groszy. Indyczki są średnio o 10 % tańsze.

indyki  zł/kg
ceny skupu netto  
indory   4,40 – 4,75
indyczki 3,90 – 4,40

Podstawą handlu na tym rynku są elementy najdroższe czyli filety i uda. Przy rekordowo wysokim kursie euro, eksport powinien teraz przynosić dochody, ale wiele firm w obawie przed ryzykiem kursowym, zagwarantowało sobie w bankach stały kurs euro, teraz na tym tracą.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę