Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Drób

25 września 2008
Giełdom towarowym coraz trudniej handlować drobiem. Stagnacja, jaka zapanowała na tym rynku to szczyt zerowego handlu. Transakcje na białe mięso praktycznie nie istnieją. I to nie z braku surowca, bo tego jak zgodnie mówią i producenci i przetwórcy jest pod dostatkiem, ale do giełdowych zakupów nie dochodzi przede wszystkim ze względu na stale rosnące ceny.

Drobiu na rynku jest bardzo dużo i to zarówno tego z rodzimej produkcji, jak i z importu. Mimo to, handel odbywa się jedynie lokalnie. A ceny skutecznie odstraszają potencjalnych nabywców. Skąd się biorą, skoro produkcja jest wysoka.

Handlowcy tłumaczą, że stawki kształtuje przede wszystkim bardzo duży eksport białego mięsa. I dodają, że krajowe zakłady przetwórcze mają zdecydowanie większe moce przerobowe, niż te, które są teraz wykorzystywane.

Jedyna możliwość na zwiększenie i handlu i przetwórstwa, to spadek cen. Ale na ten przy obecnym popycie ze strony zagranicznych kontrahentów, raczej nie ma co liczyć. A dyktowane przez sprzedających ceny, na tą chwilę są dla krajowych nabywców nierealne – komentują maklerzy.

Drób – giełdy towarowe
oferty sprzedaży            zł/kg
kurczaki                4,60 – 4,80
filety z piersi kurczaka            10,40 – 10,80
ćwiartki                4,20 – 4,60
skrzydełka            4,00 – 4,30
MOM                1,60 – 1,80


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę