Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Drób

18 lutego 2008
To był dużo lepszy tydzień niż się zapowiadał. Handel drobiem przybrał na sile. Zainteresowanie ze strony zarówno zakładów produkcyjnych, jak i pośredników jest w tej chwili bardzo duże.

Eksporterzy kupują jedynie filety z piersi, ale krajowi odbiorcy szukają każdego rodzaju asortymentu. Producenci są zadowoleni, bo od zeszłego piątku ceny drobiowych elementów wzrosły o 20 – 30 groszy za kilogram. To dla branży, która od dłuższego czasu boryka się problemem opłacalności spory zastrzyk finansowy. Skąd takie zainteresowanie rynku drobiem? Na to pytanie chcieliby znać odpowiedź sami drobiarze.

Być może zakładom skończyły się zapasy i chcą jak najszybciej uzupełnić braki. Być może wąskie gardło tworzy się na linii dostawcy – ubojnie – komentują maklerzy. Ale zaraz dodają, że konkretnych sygnałów o brakach w dostawach drobiu do ubojni nie ma.

Krajowy rynek wręcz pochłania kolejne partie wystawianych na giełdach towarów. Za kilogram mrożonych kurczaków trzeba już zapłacić prawie 5 złotych. Jednak handlowcy podchodzą do tego zjawiska chłodno, bo rynek drobiu nigdy nie był tak nieprzewidywalny, jak teraz i w przyszłym tygodniu może się okazać, że nie znajdą się chętni nawet na filety.

Elementy z kurczaka - giełdy towarowe
ceny transakcyjne    zł/kg
tuszki            4,50 – 4,80
ćwiartki        3,80 – 4,50
skrzydełka        3,20 – 3,40
filety z piersi        12,00 – 12,20


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę