Na giełdach towarowych podaż żywca drobiowego jest teraz bardzo duża, a popyt niewielki. Dlatego towar zaczyna tanieć. W ciągu tygodnia ceny filetów zarówno z kurczaka, jak i z indyka spadły średnio o 20-50 groszy za kilogram-informuje Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi.
Filety z kurczaka można już kupić po 12 złotych. Najbardziej poszukiwane są drobiowe korpusy i skórki, natomiast sporadycznie znajdują się chętni na nogi, czy ćwiartki. Skrzydełkami zainteresowania nie ma żadnego. Od czasu do czasu pojawiają się zamówienia na elementy z kaczek lub gęsi, ale też rzadko, bo handlowcy wiedzą, że praktycznie ponad 90 % tego towaru już dawno została zakontraktowana na eksport. Większego ruchu przedświątecznego maklerzy spodziewają się dopiero w drugim tygodniu grudnia.
Na podroby z kurczaków są chętni, a mimo to systematycznie ceny idą w dół. Wątróbka staniała w ciągu tygodnia o 20 groszy za kilogram. Niewielki spadek widoczny jest też w przypadku żołądków.
PODROBY Z KURCZAKÓW
Ceny transakcyjne zł/kg
tydzień temu dzisiaj