Na rynku drobiu zagościły obniżki. Ceny skupu spadają, a jest tym dziwniejsze, że koszty produkcji drastycznie rosną. Mieszalnie pasz z tygodnia na tydzień podnoszą cenniki. Tak ze średnia cena już dawno przekroczyła 1000 złotych za tonę.
Spadki cen widać już nie tylko na wolnym rynku, gdzie stawki płacone za brojlery przez ostatnie tygodnie były wysokie, ale i w dużych zakładach. Które na wahania rynkowe reagują zdecydowanie mniej nerwowo.
Jak tłumaczą przetwórcy główny powód obniżek to spadające ceny zbytu gotowych elementów. Tylko filety które stanowią podstawę importu trzymają dobrą cenę, około 14 złotych za kilogram. Tuszki i ćwiartki sprzedawane na krajowy rynek tanieją. Ceny tuszek spadły już poniżej 5 złotych za kilogram.
1. żywiec drobiowy zł/kg
ceny skup netto
brojlery
kontraktacja 3,05 – 3,30
wolny rynek 3,30 – 3,40
indory 4,80 – 4,95
indyczki 4,60 – 4,70
Ceny kurczaków na wolnym rynku są coraz bardziej zbliżone do skupowanych na podstawie umów kontraktacyjnych. Indyki nie tanieją. Cena maksymalna indorów wzrosła do 4 złotych 95 groszy.
Pasze dla drobiu zł/t
średnie ceny zbytu
brojlery 1070 - 1100
nioski 920
indyki 1000 – 1300
kury 1150
W porównaniu z lipcem ceny pasz dla drobiu wzrosły już prawie o 200 złotych za tonę. I sądząc po drożejących nadal zbożach to chyba nie koniec – komentują drobiarze.