Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - drób

13 sierpnia 2007
Kolejne podwyżki na rynku drobiu. Tym razem do brojlerów dołączyły także indyki. W obu przypadkach powody te same. Drogie pasze, mniejsze wstawienia.

Drobiu jest mało nie tylko u nas, ale i całej Europie. A może być jeszcze mniej, bo zaczynają się problemy z jajami wylęgowymi. Wraz z uruchomieniem programu zwalczania salmonelii już kilka stad rodzicielskich zostało zlikwidowanych.

Przetwórcy nie spodziewają się jednak gwałtownych podwyżek, bo popyt na białe mięso jak na razie jest niewielki. Ceny tuszek z kurczaków od czerwca systematycznie spadają. Łatwiej jest sprzedać mięso indycze. Filetów poszukują między innymi Anglicy i Szwajcarzy. I to oni płacą najlepiej, nawet ponad 5 euro za kilogram. Na krajowym rynku ceny też wysokie. Dochodzą do 17 – 18 złotych za kilogram.

Felieton komputerowy
1. kurczaki    zł/kg
ceny skupu netto
wolny rynek 3,60 – 3,75
umowy kontraktacyjne 3,10 – 3,30

Na wolnym rynku najczęstsza cena skupu kurczaków to 3 złote 70 groszy. W dużych zakładach o kilkadziesiąt groszy taniej, ale i tu choć minimalne ale są podwyżki.

2. indyki   zł/kg
ceny skupu netto
indyczki 4,44 – 4,65
indory   4,70 – 4,90

Nie wszystkie firmy decydują się na zmiany cenników, jeśli już to ceny w ciągu tygodnia poszły w górę od 5 do 10 groszy. Maksymalna stawka za indory wzrosła do 4 złotych 90 groszy.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę