Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny: drób

10 listopada 2006

Sytuacja drobiarzy staje się coraz gorsza. Drożeją pasze, a czym niższe temperatury, tym więcej trzeba wydać na ogrzewanie kurników. Zakłady, którym zależy na stałych dostawcach, próbują utrzymać ceny skupu brojlerów na poziomie 2 złotych 40 groszy za kilogram, ale w małych prywatnych ubojniach, zdarza się, że stawki spadają do 2 złotych 10 groszy.

Zadaniem ekspertów powodem załamania cen jest nadprodukcja, import, wciąż zamknięta granica ze wschodem i wysoki kurs euro. Do tego kraje zachodnie – nasi główni odbiorcy obniżają ceny. Bo Unia mrożonego drobiu chociażby z Brazylii ma w bród. Dlatego od nas kupują już tylko świeże mięso.

Produkcja mięsa drobiowego
I –IX 2006
821 tysięcy ton +12%
1. brojlery zł/kg
ceny skupu netto
kontraktacja 2,40 – 2,50
stali dostawcy 2,30 – 2,40
wolny rynek 2,10 – 2,30

Już od września na wolnym rynku ceny skupu brojlerów są niższe niż tam gdzie zawierano umowy kontraktacyjne. Teraz różnice te sięgają nawet kilkunastu procent. Ale i prywatne ubojnie, które stawiają na stałych dostawców próbują dorównać ceną dużym zakładom.

indyki zł/kg
ceny skupu netto
indory 4,22 – 4,35
indyczki 3,99 – 4,10

Na rynku indyków sytuacje ratuje wciąż duży eksport elementów do krajów unii. Ale i tu widać obniżki, choć znacznie mniejsze niż w przypadku brojlerów.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę