Na rynku drobiu zapanowała dziwna sytuacja. Ceny są niskie, mimo, że ofert kupna więcej niż kiedykolwiek. Kontrahenci szukają każdej partii filetów drobiowych, ale magazyny w zakładach są puste. Konsumenci o ptasiej grypie już zapomnieli i białe mięso znów powróciło na nasze stoły i grille.
Olbrzymi popyt jest na udka i skrzydełka. I sprzedawałoby ich się znacznie więcej, gdyby były. Być może oznacza to, że producenci nie mają na tyle dużo żywca, żeby odpowiednie ilości dostarczać zakładom, ale sami hodowcy tego nie potwierdzają.
Drobne elementy drobiowe
giełdy towarowe zł/kg
z kurczaka
- skórki 0,49 – 0,80
- mom 0,75 – 1,10
- kupry 0,90 – 1,80
z indyka
- łój 0,70
- mom 0,65 – 1,00
- kupry 1,00 – 2,30
elementy z kurczaka zł/kg
- skrzydełka 2,20 – 3,90
- podudzia 2,40 – 4,60
- udka 2,80 – 3,20
- filety z piersi 10,40 – 12,20