Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Brak żywca drobiowego

31 sierpnia 2005

Tak zaczął się tydzień na rynku drobiu. Sezon urlopowy i remonty w wielu zakładach spowodowały, że rynek się skurczył. Producenci narzekać nie mogą, bo ceny zarówno żywca, jak i elementów pną się w górę w bardzo szybkim tempie. Narzekają za to zakłady, które mają problemy z zaopatrzeniem się przede wszystkim w elementy do produkcji.

Przetwórcom skończyły się zapasy i znalezienie na rynku 20 ton mięsa graniczy z cudem. Po dużych poszukiwaniach można liczyć najwyżej na 3 - 4 tony. Rynek sypie ofertami zakupu, a sprzedaży właściwie nie ma. Ci, którzy postawili na eksport mogą nie wywiązać się z kontraktów, a zainteresowanie zachodnich odbiorców jest ogromne.

Krajowa Rada Drobiarstwa przewiduje, że w tym roku powinniśmy wysłać za granicę o około 140 tysięcy ton mięsa drobiowego, czyli o 10 procent więcej niż w roku ubiegłym. Elementy drobiowe zdrożały nie tylko u pośredników. Ceny musiały podnieść zakłady przetwórcze. Filety z kurczaka kosztują prawie tyle co jeszcze miesiąc temu filety z indyka.

Drogie są także elementy do przetwórstwa. Zakłady najbardziej narzekają na wysokie ceny żywca drobiowego. Wszystko zależy od wielkości i mięsności zwierzęcia - za dobrej wagi indory producenci mogą otrzymać nawet 4 złote 50 groszy za kilogram.

 


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę