Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bezpieczny polski drób 

19 lipca 2002

Upały skutecznie zmniejszyły zainteresowanie mięsem, w tym również drobiowym. Na szczęście dla hodowców drobiu jego spożycie w skali roku ciągle rośnie. Co roku jemy około 17 kg białego mięsa.

Drobiarze zmniejszają produkcję. Kupowane teraz pisklęta trafią do uboju we wrześniu, czyli w terminie papieskiej wizyty. Według hodowców,  zawsze gdy są pielgrzymki rośnie pobyt na drób. Jednak z drugiej strony wykorzystują to również importerzy, ponieważ ich towar jest tańszy.

Od dwóch tygodni zarówno ceny skupu brojlerów jak i indyków są stabilne ale na bardzo niskim poziomie. Ubojnie nie mogą sobie pozwolić na podwyżki ceny skupu, bo gotowe produkty są tanie.

Ceny drobiu:

  • brojlery – 2,52-2,80 zł/kg,
  • indory – 3,80-3,95 zł/kg,
  • indyczki – 3,50-3,60 zł/kg.

Zdaniem drobiarzy po ostatniej aferze z zakażonym drobiem powinny zostać wzmocnione kontrole na granicy. Nasz towar jest bezpieczny – mówią.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę