Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Resort rolnictwa zajął się nalewkami

4 lipca 2024
Resort rolnictwa zajął się nalewkami

Jedną z pierwszych regulacji prawnych jakimi zajął się Czesław Siekierski po objęciu funkcji ministra rolnictwa była regulacja dotycząca pojęcia "nalewki". Przypmnijmy, że był to bardzo gorący czas nasilenia się rolniczych protestów, strajków i blokad dróg oraz największej w historii manifestacji rolników w Warszawie, która była zorganizowana przez NSZZ RI Solidarność, ale otoczenie ministra uznalo, że trzeba właśnie pilnie zajmować się sprawą alkocholowych nalewek i przeforsować rozporządzenie "porządkujące" stan rzeczy tego właśnie trunku.

W tamtym bardzo gorącym czasie, resort rolnictwa uznał że sprawa "nalewki" jest bardzo pilna i już w lutym przygotował przepisy które regulują defincję produktu określanego mianem "nalewka". W miesiącu tym w życie weszło rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które wprowadziło zmiany dotyczące informowania konsumentów o napojach alkoholowych.

Nowe zasady obejmują m.in. kryteria umieszczania nazwy "nalewka" na etykietach alkoholi oraz wymóg podawania faktycznej zawartości alkoholu w trunkach serwowanych w barach i restauracjach. Natomiast w sierpniu upływa okres przejściowy dla producentów do dostosowania się do nowych regulacji.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 lutego 2024 r. wprowadza zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych. Oto najważniejsze punkty:

Ochrona określenia “nalewka”: W przepisach Unii Europejskiej nie ma pojęcia “nalewka”, ale jest to specyficzne dla Polski. Rozporządzenie wprowadza warunki, które pozwalają oznakować napój spirytusowy jako “nalewkę”. Przykładowo, jeśli do wyrobu użyto wiśni, na etykiecie można umieścić określenie “nalewka wiśniowa”.

Informacje o zawartości alkoholu: Restauracje i bary będą musiały podawać rzeczywistą objętościową zawartość alkoholu w oferowanych napojach. To pomoże konsumentom dokonać świadomego wyboru.
Przepisy wchodzą w życie po upływie 6 miesięcy od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw, czyli 29 sierpnia 2024 roku.

A teraz szczeguły

Ochrona określenia „nalewka”
W przepisach Unii Europejskiej, które regulują kwestie znakowania napojów spirytusowych nazwami prawnym, nie ma pojęcia „nalewka”. Nazwa ta jest specyficzna dla naszego kraju, a konsumenci kojarzą ją ze szczególnym rodzajem napoju alkoholowego. Nalewki należą do tradycyjnych polskich trunków.

W Polsce określenie „nalewka” odnosi się do napoju spirytusowego wytworzonego na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. Ważnym etapem produkcji jest proces maceracji części roślin, takich jak zioła, zielone orzechy włoskie, pędy sosny, kwiaty (np. mniszka lekarskiego, czarnego bzu, lipy) lub owoców w alkoholu etylowym, dzięki czemu napój spirytusowy uzyskuje specjalne właściwości aromatyczne.

W celu ochrony renomy określenia „nalewka” rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadza następujące warunki, po spełnieniu których można dodatkowo oznakować w ten sposób napój spirytusowy:

Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane zwyczajowo przy wyrobie „nalewek”, przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania czy też dodawania soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich.

Ze względu na różne okresy maceracji poszczególnych składników w rozporządzeniu określono minimalny czas tego etapu produkcji, który uwzględnia specyfikę poszczególnych surowców.

Zgodnie z nowymi regulacjami określenie „nalewka” będzie można uzupełnić o nazwę jej dominującego smaku pochodzącego z produktów stosowanych w maceracji. Przykładowo, jeżeli do wyrobu zastosowano wiśnie, które w wyniku odpowiedniego czasu maceracji w alkoholu nadały produktowi gotowemu smak pochodzący z tego owocu, na etykiecie będzie można umieścić określenie „nalewka wiśniowa”.

Napoje alkoholowe oferowane w restauracjach

Rozporządzenie wprowadza obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu dla produktów sprzedawanych w placówkach gastronomicznych. Wymóg przekazywania tej informacji odnosi się do napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętościowych oferowanych, np. w restauracji, pubie, barze. Umożliwi to konsumentom dokonanie świadomego wyboru produktu ze względu na zawartość alkoholu.

Co ważne – obowiązek wskazywania zawartości alkoholu nie będzie dotyczył napojów alkoholowych w postaci drinków lub koktajli, sporządzanych w miejscu sprzedaży na życzenie konsumenta.

Okres przejściowy
Przepisy wchodzą w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia rozporządzenia w Dzienniku Ustaw. Ten półroczny okres ma pozwolić przedsiębiorcom na dostosowanie się do zmienionych zasad etykietowania.

Napoje alkoholowe, które zostały wprowadzone do obrotu przed dniem wejścia w życie rozporządzenia i zawierają w oznakowaniu określenie „nalewka”, a nie spełniają nowych wymagań, mogą pozostawać w obrocie do wyczerpania ich zapasów.

Podstawa prawna
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2024 poz. 217), (https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2024/217).

oprac, e-mk, ppr.pl z wyk źródło minrol


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę