biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Resort rolnictwa chce skodyfikować i określić cechy kuchni polskiej

27 listopada 2018
Resort rolnictwa chce skodyfikować i określić cechy kuchni polskiej

Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi zaprosiło miłośników kuchni polskiej do współpracy przy projekcie „Kanon kuchni polskiej”/„Polskie dziedzictwo kulinarne”. Chodzi o skodyfikowanie i określenie cech kuchni polskiej.

"Celem projektu jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni. Jest to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby wspierać naszą narodową tożsamość, doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej" - poinformował resort rolnictwa.

Dodał, że setna rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę to wyjątkowa okazja, aby rozpocząć nowy rozdział w popularyzacji polskiej żywności na świecie. Zaznaczono, że promocja produktów z Polski powinna też szeroko obejmować nasze kulinarne dziedzictwo.

Według ministerstwa „Kanon kuchni polskiej”/„Polskie dziedzictwo kulinarne” powinno być punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, polskich placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie naszej kuchni.

Jak poinformowano, liczba i wybór propozycji jest nieograniczony, a na obecnym etapie istotne jest przede wszystkim przesyłanie propozycji dań lub potraw nawiązujących do narodowego kulinarnego dziedzictwa. Wszystkie propozycje zostaną przeanalizowane i ocenione przez powołany w tym celu zespół. Na dalszym etapie projektu będą przygotowywane przepisy kulinarne.

Aby włączyć się w to działanie, propozycje potraw, które powinny znaleźć się w tej publikacji, należy przesyłać do 15 grudnia 2018 r., na adres: sekretariat.pj@minrol.gov.pl .

 

Anna Wysoczańska (PAP)


POWIĄZANE

Współczesna hodowla zwierząt stawia coraz wyższe wymagania w zakresie higieny pr...

W pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano w Polsce 2 707 stad świń, co przełożył...

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę