Okres wakacyjny i urlopowy często kojarzy się z żywieniową rozpustą, która może mieć negatywny wpływ na naszą sylwetkę. Lody, gofry oraz dostępne na każdym kroku jedzenie typu fast food to duże wyzwanie dla osób, które się odchudzają. − Urlop nie musi kończyć się dodatkowymi kilogramami, wystarczy tylko zawczasu zaplanować sobie posiłki oraz pamiętać o tym, co jest naszym celem − przypomina Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości.
Lato stawia przed nami ogromny wybór świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jest to doskonały czas, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić lżejsze posiłki. – Kiedy temperatura na dworze wzrasta, zaleca się spożywanie produktów, które orzeźwią nasz organizm. Apetyt podczas lata się zmniejsza, dlatego warto wykorzystać ten czas, aby zawalczyć o nową, szczupłą sylwetkę – podkreśla Gaca. Specjalista przygotował fit wersje pysznych deserów, które warto wprowadzić do swojego menu.
Lody to jeden z ulubionych wakacyjnych deserów. Ochładzają organizm, orzeźwiają oraz są przepyszne. Będąc fit nie trzeba z nich rezygnować, wystarczy tylko przygotować ich lżejszą wersję.
Składniki: 100 ml jogurtu naturalnego, 2 białka z jajka, 2 łyżki cukru brzozowego, 2 łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej.
Przygotowanie: Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę. Dobrze schłodzony jogurt ubijamy, dodając kawę, a następnie łączymy z białkami i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalki. Po 2 godzinach możemy wbić w pojemnik kilka patyczków, a po wyjęciu z zamrażalki pokroić lody.
Maliny charakteryzują się pięknym i intensywnym czerwono – różowym kolorem oraz słodkim smakiem, którym możemy zachwycać się przez dwa wakacyjne miesiące – lipiec i sierpień. Stanowią doskonały, letni dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek.
Składniki potrzebne do przygotowania ciastek: 350 g mąki orkiszowej, 200 g masła bez soli, 100 g brzozowego cukru, 3 ugotowane żółtka, 2 białka oraz kilka sztuk malin.
Przygotowanie: Mąkę z masłem siekamy nożem. Ugotowane żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Z tak powstałej mieszanki ugniatamy ciasto i odkładamy je na 3o minut w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto dość cienko. Bierzemy 2 krążki do wycinania, jeden o średnicy niewiele większej od maliny, drugi dwa razy większy. Większym krążkiem wycinamy ciasto, a mniejszym z nich wycinamy dziury w połowie przygotowanych ciasteczek. Delikatnie roztrzepujemy białko, zamoczonym w nim pędzelkiem smarujemy całe krążki i sklejamy je z krążkami z wyciętą dziurą. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkiem z jajka. Pieczemy w temperaturze 180°C do uzyskania jasnozłotego koloru, 10 minut przed końcem pieczenia na każde ciastko w wyciętym miejscu kładziemy malinę.
Mało kto wie, że limonka posiada więcej witaminy C niż cytryna – w 100 gramach limonki jest jej aż 45 mg! Dodatkowo, jej smak doskonale orzeźwia i wprawia w dobry nastrój, dlatego warto dodawać ją do letnich deserów i przekąsek.
Składniki: 100 g cukru brzozowego, 100 ml wody, 100 ml soku z limonki, 10 sztuk liści świeżej bazylii.
Przygotowanie: Wodę i cukier przekładamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy do wystudzenia. Do syropu dodajemy bazylię, sok z limonki i wszystko miksujemy blenderem. Przekładamy do plastikowego pojemnika i odstawiamy do zamrażalnika na noc.
Przepisy pochodzą z książek: „Kuchnia Fit” i "Kuchnia Fit 2" Konrada Gacy.
KONRAD GACA
Ekspert ds. leczenia otyłości, specjalista żywieniowy, twórca metody Mądrego Odchudzania GACA SYSTEM. Autor bestsellerowych książek „Moje odchudzanie”, „Kuchnia Fit”, "Kuchnia Fit 2" oraz "Obudź w sobie wojownika. Siła motywacji".
infowire.pl