Jest już decyzja Komisji
Europejskiej w sprawie przyznania dodatkowych okresów przejściowych dla zakładów
przetwórczych. Wszystkie firmy, które zwróciły się z prośbą o wydłużenie czasu
na dostosowanie się do standardów europejskich dostały zgodę.
Chodzi głównie o przetwórnie mięsa,
ryb i mleka. Komisja dała tym zakładom od pół roku do jeszcze 3 lat na
modernizacje. "Mamy 700 zakładów, które mają od 0,5 roku do 3 lat, żeby spełnić
wszystkie normy. Właśnie te 700 zakładów jest już po rozszerzeniu o te 300, o
które się ostatnio starliśmy i mamy pozostałą grupę małych zakładów, które
działają na terenie gminy, na terenie powiatu i dalej będą funkcjonować" - mówi
minister rolnictwa Wojciech Olejniczak.
Właściciele przetwórni nie ukrywają, że ten dodatkowy czas jest dla nich bardzo ważny, bo do zrobienia zostało jeszcze dużo. Zdaniem Głównego Lekarza Weterynarii opinia unijnych inspektorów, którzy przez ostatnie miesiące kontrolowali polskie zakłady są zadowalające. Od 1 maja ponad 1600 polskich zakładów będzie mogło eksportować swoje produkty na rynki europejskie. 500 małych producentów będzie sprzedawać żywność tylko do sąsiednich powiatów. A około tysiąc mniejszych zakładów będzie prowadziła sprzedaż na rynku krajowym.