Pierwsza na świecie biorafineria produkująca białko z rzepaku powstanie w Polsce, na Dolnym Śląsku. To wizja naukowców z Łodzi. Mają na nią już kilkanaście mili...
W tym minionym tygodniu notowania soi na giełdzie w Chicago (CBoT) nieznacznie zniżkowały. Główną przyczyną tych spadków była nasilająca się presja podażowa brazy...
W tym roku w Polsce rzepakiem obsiano ok. 900 tys. hektarów - poinformował dr hab. Witold Szczepaniak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, powołując się na...
Według analityków OW, w sezonie 2016/17 eksport soi w skali globalnej osiągnie 140,54 mln ton w porównaniu do 135,75 mln ton w poprzednim sezonie i 124,39 mln...
Biorafineria produkująca białko z rzepaku powstanie w Żórawinie na Dolnym Śląsku. Technologię pozyskiwania jadalnego białka z rzepaku opracował łódzki startup...
Łódzcy naukowcy opatentowali technologię pozyskiwania białka z roślin oleistych. Kolejny krok: budowa testowej biorafinerii - podaje...
Przerób nasion rzepaku w 2016 roku w tłoczniach zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju na poziomie 2,46 mln ton umożliwił wyprodukowanie w tym...
W 2016 roku globalna produkcja biodiesla zwiększyła się o 11% do około 32,9 mln ton, co oznaczałoby wzrost o 3,3 mln ton wobec 2015 roku. W roku 2015 jego produ...
W UE areał ozimych zasiewów rzepaku pod zbiory 2017 roku zwiększył się o 0,6% do 6,55 mln ha, a redukcja dotknęła najważniejszych producentów w tym: Francję...
2 lutego 2017 r. w Brukseli miało miejsce posiedzenie Grupy Roboczej Komitetów Copa-Cogeca „Bioenergia/biotechnologia”. W spotkaniu z ramienia Krajowej Rady Izb...