Jak dowiadujemy się z GAIN reports on May 8, 2024, argentyński eksport cukru w roku gospodarczym 2024/2025 wyniesie 625 000 ton surowca i będzie największy od 15 lat ze względu na połączenie oczekiwanej dużej produkcji i dużych zapasów cukru przeniesionych z poprzedniego roku gospodarczego. Lokalni brokerzy wskazują, że w ciągu najbliższych kilku miesięcy sprzedano już około 450 000 ton cukru z dostawą. Prognozuje się, że produkcja trzciny cukrowej będzie rekordowo wysoka ze względu na dobrą pogodę, większy obszar i lepsze zarządzanie produkcją.
Prognozuje się, że argentyńska produkcja cukru na rok gospodarczy 2024/2025 wyniesie 2,0 mln ton (wartość surowa), najwięcej od ośmiu lat. Jest to efekt wysokich inwestycji w plantacje trzciny cukrowej po bardzo dochodowym sezonie upraw, dobrych warunków pogodowych w lecie 2023-2024 oraz ciągłego zwiększania powierzchni upraw. Ostateczna wielkość produkcji będzie w dużej mierze zależeć od pogody podczas zbiorów trzciny cukrowej (zazwyczaj od maja do października), które według przewidywań będą trwać dłużej niż zwykle.
Prognozuje się, że produkcja trzciny cukrowej w roku 2024/2025 wyniesie rekordowe 24,3 mln ton (masa netto) na zebranych 435 000 hektarów. Poprzednia najwyższa produkcja w roku 2017/2018 wyniosła 21,2 mln ton.
Kontakty branżowe wskazują, że około 20 milionów ton trzciny cukrowej można by rozdrobnić na cukier, a pozostałą część 4–5 milionów ton można by wykorzystać na etanol, głównie w celu spełnienia wymogów oficjalnych biopaliw.
W MOIM 2023/2024 producenci i młyny trzciny cukrowej osiągnęli najwyższą rentowność od dziesięcioleci. Postrzeganie mniejszych zbiorów cukru ze względu na niekorzystne warunki pogodowe, bardzo wysoką inflację krajową i wysokie ceny cukru na świecie, znacznie podniosło ceny krajowe.
Średnia cena cukru (w workach 50-kilogramowych, w tym 21% podatku VAT) na początku sezonu żniw w kwietniu 2023 r. wyniosła 14 000 peso za worek, co stanowi równowartość 1,0 dolara za kilogram, czyli była o 300% wyższa w przeliczeniu na peso i dwukrotnie wyższą cenę w dolarach w porównaniu z kwietniem 2022 r. Cena cukru osiągnęła najwyższy poziom we wrześniu 2023 r. i wyniosła 29 250 pesos dolarów, co stanowi równowartość 1,30 dolara za kilogram. Wysokie ceny cukru zachęciły producentów do wydawania większych wydatków na swoje plantacje w roku 2024/2025, zastępując starą trzcinę w większej części niż normalnie, wprowadzając odmiany o wyższej produktywności, stosując większą ilość nawozów i ulepszając systemy ochrony roślin.
Oczekuje się, że pogoda będzie istotnym czynnikiem wpływającym na wysoką produktywność trzciny cukrowej w moim roku 2024/2025. Po trzech kolejnych latach suchych z powodu zjawiska pogodowego La Niña, wiosną 2023 r. powróciły normalne deszcze dzięki wpływowi zjawiska El Niño.
Plantacje doświadczyły suszy z wysokimi temperaturami w połowie stycznia/na początku lutego, ale dzięki dobrej wilgotności gleby rośliny były w stanie zrównoważyć wysoką ewapotranspirację bez znaczących uszkodzeń. Deszcze wznowiły się w lutym i trwały do chwili opublikowania niniejszego raportu. Niektórzy rolnicy i młyny testują obecnie zbiory, ponieważ większość gleb jest obecnie dość błotnista. Jeśli pogoda na to pozwoli, zbiory rozpoczną się wcześniej niż zwykle, ponieważ sezon żniwny w młynach będzie długi i zakończy się w tym roku w październiku-listopadzie. Kilka osób kontaktowych wątpi, czy cała tegoroczna laska będzie mogła zostać przetworzona, zwłaszcza w Tucuman, pozostawiając część trzciny do bezpośredniego zbioru w MOIM roku 2025/2026.
Szacuje się, że w moim roku 2024/2025 prowincja Tucuman będzie obsadzona trzciną cukrową na około 300 000 hektarów, podczas gdy północne prowincje Salta i Jujuy łącznie będą miały około 140 000 hektarów. W ciągu ostatnich kilku lat nastąpił rozwój obszaru trzciny cukrowej, głównie w Tucuman, zastępując plantacje cytryny w pobliżu gór i soję na wschodzie.
Prywatne szacunki wskazują, że w tym sezonie upraw obsłużono około 22 000 hektarów. Produkcja trzciny cukrowej w Tucuman nie jest nawadniana i ma potencjał dalszego wzrostu, podczas gdy produkcja w Salta i Jujuy jest w większości nawadniana, co ogranicza ekspansję obszaru upraw. a ekspansja obszaru jest dość ograniczona.
W 2023 r. Argentyna uprawiała i certyfikowała 13 300 hektarów cukru organicznego rozdzielonego pomiędzy trzy główne prowincje produkujące. Ponad 95 procent produkcji przeznaczone było na rynek eksportowy.
oprac, e-mk,ppr.pl