Historia CIS sięga jeszcze czasów przedwojennych. W latach 30. przy Polskim Związku Eksporterów Bekonu i Artykułów Zwierzęcych został powołany Inspektorat Standaryzacji.
Głównym celem inspektoratu było ujednolicanie wymagań jakościowych oraz podnoszenie kultury produkcji rolno-spożywczej i handlu. Przyczyniło się to do zwiększenia konkurencyjności polskich produktów na rynkach zagranicznych. Była to jedna z pierwszych tego typu instytucji w Europie. Po wojnie Inspektorat Standaryzacji kontynuował działalność. W 1948 roku, wraz z rozpoczęciem eksportu bekonu do Wielkiej Brytanii, został ponownie powołany przez Ministra Przemysłu i Handlu.
W roku następnym uzyskał podstawę prawną działalności w postaci niepublikowanej uchwały Komitetu Ekonomicznego Rady Ministrów w sprawie utworzenia przy Ministrze Handlu Zagranicznego Centralnego Inspektoratu Standaryzacji.
Do 1996 roku podlegał kolejno Ministerstwu Handlu Zagranicznego, następnie Ministerstwu Współpracy Gospodarczej z Zagranicą, a po jego likwidacji przeszedł pod nadzór Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W latach 90. w związku z ożywioną wymianą handlową CIS wzmocnił kontrolę jakości towarów importowanych do Polski. Podstawę kilkudziesięcioletniej działalności tej instytucji zawsze stanowiła niezmienna zasada promowania wysokiej jakości towarów rolno-spożywczych.
Więcej na stronie Centralnego Inspektoratu Standaryzacji
EHK, na podstawie materiałów CIS