Od 1 września br. 19 zakładów przetwarzających mięso otrzymało prawo eksportu swoich wyrobów do Federacji Rosyjskiej.
Jest to wynikiem zakończenia pierwszego etapu kontroli polskich zakładów mięsnych przez federacyjne służby nadzoru weterynaryjnego i fitosanitarnego Wzrost zainteresowania tym kierunkiem eksportu jest bardzo widoczny, bowiem do tej pory zajmowały się tym tylko cztery zakłady przetwórstwa mięsa i kilka mleczarni.
W związku z tym, że w pierwszym etapie kontrolowane były tylko zakłady przetwarzające mięso, minister rolnictwa i rozwoju wsi Wojciech Olejniczak wystosował pismo do Szefa Federacyjnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej z zaproszeniem do szybkiego rozpoczęcia drugiego etapu kontroli polskich zakładów mięsnych i mleczarskich. Strona polska jest już gotowa do rozpoczęcia inspekcji we wrześniu. Szef polskiego resortu rolnictwa, na podstawie dotychczasowej współpracy służb weterynaryjnych jest przekonany, że kontrola również tym razem będzie dobrze przygotowana i pozwoli przeprowadzić audyt wszystkich zakładów, które chcą eksportować produkty pochodzenia zwierzęcego do Federacji Rosyjskiej.
Minister Wojciech Olejniczak zwrócił się również z prośbą o możliwość kontynuowania eksportu z polskich zakładów do dnia zakończenia inspekcji ekspertów rosyjskich.
Lista zakładów:
1. Zakłady Mięsne POLMET Sp. z o.o. –
Brodnica
2. Zakłady Mięsne "Stanisławów"
3. Zakłady Mięsne "Sokołów"
S.A. – oddział "Jarosław" – Tarnów
4. PPHU "Alces" – Chłodnie Składowe –
Tłokinia Kościelna Opatówek
5. Zakłady Mięsne "Marko-Walichnowy" –
Walichnowy
6. Zakłady Mięsne "Sokołów" S.A. – oddział w Kole
7. Zakłady
Mięsne "Łmeat-Łuków" S.A. w Łukowie
8. Sokołów – oddział w Sokołowie
9.
Ubojnia Wachowiak w Pniewach
10. Chłodnie Warszawskie "Morspol" S.A. –
Warszawa
11. Eska Food Solutions Warszawa – Zakład Przemysłowy Morliny –
Ostróda
12-13. Zakłady Mięsne Bartek Sp. z o.o. – Kłosowice - przetwórnia i
chłodnia
14. Zakład Ubojowo-Przetwórczy Pozmeat S.A. – Gądki
15. Sokołów
S.A. – oddział Zakładów Mięsnych "Jarosław"
16. Zakłady Mięsne "Dolina Łąk"
– Małaszewice
17. Zakłady Mięsne Biernacki – ubojnia zwierząt rzeźnych –
Golina
18. Chłodnie Składowe Biernacki – Golina
19. Przedsiębiorstwo
Przemysłu Chłodniczego "Algor" Sp. z o.o. – Legnica