Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wystąpienie min. Olejniczaka do Szefa Federacyjnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej

31 sierpnia 2004

Od 1 września br. 19 zakładów przetwarzających mięso otrzymało prawo eksportu swoich wyrobów do Federacji Rosyjskiej.

Jest to wynikiem zakończenia pierwszego etapu kontroli polskich zakładów mięsnych przez federacyjne służby nadzoru weterynaryjnego i fitosanitarnego Wzrost zainteresowania tym kierunkiem eksportu jest bardzo widoczny, bowiem do tej pory zajmowały się tym tylko cztery zakłady przetwórstwa mięsa i kilka mleczarni.

W związku z tym, że w pierwszym etapie kontrolowane były tylko zakłady przetwarzające mięso, minister rolnictwa i rozwoju wsi Wojciech Olejniczak wystosował pismo do Szefa Federacyjnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej z zaproszeniem do szybkiego rozpoczęcia drugiego etapu kontroli polskich zakładów mięsnych i mleczarskich. Strona polska jest już gotowa do rozpoczęcia inspekcji we wrześniu. Szef polskiego resortu rolnictwa, na podstawie dotychczasowej współpracy służb weterynaryjnych jest przekonany, że kontrola również tym razem będzie dobrze przygotowana i pozwoli przeprowadzić audyt wszystkich zakładów, które chcą eksportować produkty pochodzenia zwierzęcego do Federacji Rosyjskiej.

 Minister Wojciech Olejniczak zwrócił się również z prośbą o możliwość kontynuowania eksportu z polskich zakładów do dnia zakończenia inspekcji ekspertów rosyjskich.

Lista zakładów:
1. Zakłady Mięsne POLMET Sp. z o.o. – Brodnica
2. Zakłady Mięsne "Stanisławów"
3. Zakłady Mięsne "Sokołów" S.A. – oddział "Jarosław" – Tarnów
4. PPHU "Alces" – Chłodnie Składowe – Tłokinia Kościelna Opatówek
5. Zakłady Mięsne "Marko-Walichnowy" – Walichnowy
6. Zakłady Mięsne "Sokołów" S.A. – oddział w Kole
7. Zakłady Mięsne "Łmeat-Łuków" S.A. w Łukowie
8. Sokołów – oddział w Sokołowie
9. Ubojnia Wachowiak w Pniewach
10. Chłodnie Warszawskie "Morspol" S.A. – Warszawa
11. Eska Food Solutions Warszawa – Zakład Przemysłowy Morliny – Ostróda
12-13. Zakłady Mięsne Bartek Sp. z o.o. – Kłosowice - przetwórnia i chłodnia
14. Zakład Ubojowo-Przetwórczy Pozmeat S.A. – Gądki
15. Sokołów S.A. – oddział Zakładów Mięsnych "Jarosław"
16. Zakłady Mięsne "Dolina Łąk" – Małaszewice
17. Zakłady Mięsne Biernacki – ubojnia zwierząt rzeźnych – Golina
18. Chłodnie Składowe Biernacki – Golina
19. Przedsiębiorstwo Przemysłu Chłodniczego "Algor" Sp. z o.o. – Legnica


POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę