Współpraca z zagranicą
I. Prowadzenie Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego
FAO/WHO
Punkt Kontaktowy jest łącznikiem i głównym miejscem koordynacji prac dotyczących
Kodeksu w kraju. Na forum kodeksowym trwa dyskusja dotycząca zakresu i
wytycznych dla pracy krajowego punktu kontaktowego.
Główne funkcje punktu wg Codex Alimentarius Commission, Procedural
Manual,
Rome 2000
1. Pełnienie funkcji łącznika pomiędzy Sekretariatem a krajem członkowskim.
2. Koordynacja wszystkich działalności w kraju dotyczących Kodeksu.
3. Otrzymywanie od Sekretariatu wszystkich końcowych dokumentów Kodeksu (norm,
kodeksów praktyki, wytycznych i innych tekstów związanych) i dokumentów
roboczych na poszczególne sesje oraz zapewnienie, że zostaną rozesłane
zainteresowanym w całym kraju.
4. Przekazywanie uwag i propozycji dotyczących kodeksowych dokumentów do
Komisji Kodeksu Żywnościowego i do odpowiednich komitetów oraz Sekretariatu
Kodeksu.
5. Współpraca z krajowym komitetem ds. Kodeksu - w kraju w którym został
ustanowiony.
6. Pełnienie roli łącznika pomiędzy przemysłem, konsumentami, handlowcami i
innymi zainteresowanymi tak, żeby przy podejmowaniu przez rząd decyzji w
zakresie kontekstu prac kodeksowych była utrzymana równowaga pomiędzy
informacją polityczną i techniczną na bazie których będzie ona podejmowana.
7. Wymiana informacji i koordynacja współpracy z innymi krajami członkowskimi.
8. Przekazywanie zaproszeń i informacji o sesjach oraz zgłaszanie do
Sekretariatu składu delegacji.
9. Prowadzenie biblioteki przyjętych dokumentów.
10. Promocja działalności kodeksu we własnym kraju.
II. Prowadzenie Polskiego Sekretariatu ds. Współpracy z Grupą Roboczą
Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ ds. Standaryzacji Produktów Nietrwałych
i Rozwoju Jakości i jej Grupami Ekspertów
Cele Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ:
- działanie na rzecz podnoszenia aktywności
ekonomicznej,
- tworzenie norm prawa międzynarodowego regulującego
liczne dziedziny obrotu międzynarodowego,
- podtrzymywanie i rozwój więzów gospodarczych między krajami członkowskimi
i innymi krajami świata,
- zbieranie informacji ekonomicznych, technologicznych i statystycznych, ich
analiza
i rozpowszechnianie.
EKG składa się z siedmiu głównych organów roboczych:
- Komitet ds. Polityki Środowiskowej,
- Komitet Transportu Lądowego,
- Konferencja Statystyków Europejskich,
- Komitet ds. Handlu, Przemysłu i Rozwoju
Przedsiębiorstw,
- Komitet ds. Zrównoważonego Rozwoju Energii,
- Komitet Drzewny,
- Komitet ds. Osiedli mieszkaniowych.
W Komitecie ds. Handlu, Przemysłu i Rozwoju Przedsiębiorstw działa Grupa
Robocza
ds. Standaryzacji Produktów Nietrwałych i Rozwoju Jakości (WP.7), a w jej
ramach następujące Sekcje Branżowe (w nawiasach podano ilość opracowanych
do tej pory norm)
ds. Standaryzacji:
- Świeżych Owoców i Warzyw - GE.1 (46),
- Owoców Suchych i Suszonych - GE.2 (17),
- Ziemniaków Wczesnych i Dojrzałych - GE.5 (2),
- Ziemniaków Sadzeniaków - GE.6 (1),
- Mięsa (wołowina, wieprzowina, drób) - GE.11 (3).
Grupa Robocza jest odpowiedzialna za wypracowanie zharmonizowanych norm jakości
handlowej dla produktów nietrwałych. Celem jej działania jest wspomaganie
handlu międzynarodowego poprzez stworzenie kryteriów jakości handlowej w
formie norm.
Normy EKG/ONZ mają:
- ułatwiać międzynarodowy handel produktami
nietrwałymi,
- eliminować bariery techniczne w handlu i zapobiegać
ich powstawaniu,
- sprzyjać wytwarzaniu produktów wysokiej jakości a
przez to chronić interesy konsumentów i zwiększać dochodowość producentów,
- stanowić płaszczyznę porozumienia między sprzedającym a kupującym.
Główne funkcje Polskiego Sekretariatu ds. Współpracy z Grupą Roboczą
Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ:
- pełnienie funkcji łącznika pomiędzy Sekretariatem
WP.7, EKG/ONZ a Polską,
- koordynacja działalności dotyczących WP.7 w kraju,
- zapewnienie właściwego obiegu dokumentów WP.7
(otrzymywanie, rejestracja i rozsyłanie zainteresowanym jednostkom w kraju -
wg ustalonego rozdzielnika),
- organizowanie komisji uzgadniających stanowisko
strony polskiej na daną sesję WP.7,
- przekazywanie uwag i propozycji związanych z
prowadzonymi aktualnie pracami w grupie,
- przekazywanie zaproszeń i informacji o sesjach oraz
zgłaszanie składu delegacji do Sekretariatu WP.7,
- prowadzenie biblioteki i udostępnianie przyjętych
dokumentów,
- kompletowanie i rozsyłanie zainteresowanym sprawozdań
delegacji z poszczególnych sesji,
- rozpowszechnianie wiedzy o pracach grupy i
wypracowanych normach WP.7 EKG/ONZ,
- współpraca z krajowymi jednostkami, których działalność związana jest
pracami WP.7.
III. Współpraca w ramach Systemu "Stosowania Międzynarodowych Norm na
Owoce i Warzywa"
OECD – Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju
Cele Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju w zakresie certyfikacji
i standaryzacji określonych produktów i środków produkcji rolniczej:
- tworzenie wspólnych kryteriów mających na celu
wspomaganie handlu międzynarodowego pomiędzy krajami członkowskimi OECD jak i
innymi,
- wprowadzanie standardów jakościowych do produkcji
oraz obrotu towarami,
- promocja jednolitych procedur kontroli jakości,
- tworzenie zasad certyfikacji dla nasion i materiału reprodukcyjnego.
Cele Systemu OECD "Stosowania Międzynarodowych Norm na Owoce i
Warzywa":
- wspomaganie handlu owocami i warzywami poprzez
zintensyfikowanie współpracy pomiędzy krajami eksportującymi i importującymi w
zakresie wprowadzania międzynarodowych norm na te produkty,
- przyczynianie się do wprowadzania międzynarodowych
norm dla owoców i warzyw do obecnej produkcji oraz obrotu tymi produktami,
- promowanie jednolitych procedur kontrolnych oraz
stosowanie jednolitego świadectwa jakości,
- prace nad warunkami utrzymania jakości produktów
podczas transportu i obrotu,
- promowanie międzynarodowych standardów dla opakowań i
znakowania owoców i warzyw,
- prace nad warunkami zapewniania jakości mające na
uwadze nowe metody obrotu produktami w celu zapewnienia satysfakcji
konsumentów,
- uczestnictwo w tworzeniu i nowelizacji norm WP.7
EKG/ONZ,
- opracowywanie ilustrowanych broszur interpretacyjnych
do norm EKG/ONZ,
- opracowywanie skali barw ułatwiających ocenę jakości
handlowej dla różnych owoców i warzyw,
- opracowywanie wytycznych dla obiektywnych metod oceny dojrzałości owoców.
Funkcje CIS wynikające ze współpracy z Systemem
OECD:
- reprezentowanie Polski na forum Systemu,
- promowanie w kraju stosowania międzynarodowych norm
na owoce i warzywa w eksporcie i imporcie,
- promowanie jednolitych procedur kontrolnych oraz
stosowanie jednolitego świadectwa jakości,
- uczestnictwo w opracowywaniu ilustrowanych broszur
interpretacyjnych do norm EKG/ONZ (aktualnie – ziemniaki),
- współpraca ze służbami kontrolnymi innych państw należących do Systemu
(wymiana informacji, szkolenia, ujednolicanie metod kontroli).
7830402
1