MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Współpraca z zagranic

4 grudnia 2001

Współpraca z zagranicą

 

I. Prowadzenie Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
Punkt Kontaktowy jest łącznikiem i głównym miejscem koordynacji prac dotyczących Kodeksu w kraju. Na forum kodeksowym trwa dyskusja dotycząca zakresu i wytycznych dla pracy krajowego punktu kontaktowego.

Główne funkcje punktu wg Codex Alimentarius Commission, Procedural Manual, Rome 2000

1. Pełnienie funkcji łącznika pomiędzy Sekretariatem a krajem członkowskim.
2. Koordynacja wszystkich działalności w kraju dotyczących Kodeksu.
3. Otrzymywanie od Sekretariatu wszystkich końcowych dokumentów Kodeksu (norm, kodeksów praktyki, wytycznych i innych tekstów związanych) i dokumentów roboczych na poszczególne sesje oraz zapewnienie, że zostaną rozesłane zainteresowanym w całym kraju.
4. Przekazywanie uwag i propozycji dotyczących kodeksowych dokumentów do Komisji Kodeksu Żywnościowego i do odpowiednich komitetów oraz Sekretariatu Kodeksu.
5. Współpraca z krajowym komitetem ds. Kodeksu - w kraju w którym został ustanowiony.
6. Pełnienie roli łącznika pomiędzy przemysłem, konsumentami, handlowcami i innymi zainteresowanymi tak, żeby przy podejmowaniu przez rząd decyzji w zakresie kontekstu prac kodeksowych była utrzymana równowaga pomiędzy informacją polityczną i techniczną na bazie których będzie ona podejmowana.
7. Wymiana informacji i koordynacja współpracy z innymi krajami członkowskimi.
8. Przekazywanie zaproszeń i informacji o sesjach oraz zgłaszanie do Sekretariatu składu delegacji.
9. Prowadzenie biblioteki przyjętych dokumentów.
10. Promocja działalności kodeksu we własnym kraju.

II. Prowadzenie Polskiego Sekretariatu ds. Współpracy z Grupą Roboczą Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ ds. Standaryzacji Produktów Nietrwałych i Rozwoju Jakości i jej Grupami Ekspertów

Cele Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ:

  • działanie na rzecz podnoszenia aktywności ekonomicznej,
  • tworzenie norm prawa międzynarodowego regulującego liczne dziedziny obrotu międzynarodowego,
  • podtrzymywanie i rozwój więzów gospodarczych między krajami członkowskimi
    i innymi krajami świata,
  • zbieranie informacji ekonomicznych, technologicznych i statystycznych, ich analiza
    i rozpowszechnianie.

EKG składa się z siedmiu głównych organów roboczych:

  • Komitet ds. Polityki Środowiskowej,
  • Komitet Transportu Lądowego,
  • Konferencja Statystyków Europejskich,
  • Komitet ds. Handlu, Przemysłu i Rozwoju Przedsiębiorstw,
  • Komitet ds. Zrównoważonego Rozwoju Energii,
  • Komitet Drzewny,
  • Komitet ds. Osiedli mieszkaniowych.

W Komitecie ds. Handlu, Przemysłu i Rozwoju Przedsiębiorstw działa Grupa Robocza ds. Standaryzacji Produktów Nietrwałych i Rozwoju Jakości (WP.7), a w jej ramach następujące Sekcje Branżowe (w nawiasach podano ilość opracowanych do tej pory norm) ds. Standaryzacji:

  • Świeżych Owoców i Warzyw - GE.1 (46),
  • Owoców Suchych i Suszonych - GE.2 (17),
  • Ziemniaków Wczesnych i Dojrzałych - GE.5 (2),
  • Ziemniaków Sadzeniaków - GE.6 (1),
  • Mięsa (wołowina, wieprzowina, drób) - GE.11 (3).

Grupa Robocza jest odpowiedzialna za wypracowanie zharmonizowanych norm jakości handlowej dla produktów nietrwałych. Celem jej działania jest wspomaganie handlu międzynarodowego poprzez stworzenie kryteriów jakości handlowej w formie norm.

Normy EKG/ONZ mają:

  • ułatwiać międzynarodowy handel produktami nietrwałymi,
  • eliminować bariery techniczne w handlu i zapobiegać ich powstawaniu,
  • sprzyjać wytwarzaniu produktów wysokiej jakości a przez to chronić interesy konsumentów i zwiększać dochodowość producentów,
  • stanowić płaszczyznę porozumienia między sprzedającym a kupującym.

Główne funkcje Polskiego Sekretariatu ds. Współpracy z Grupą Roboczą Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ:

  • pełnienie funkcji łącznika pomiędzy Sekretariatem WP.7, EKG/ONZ a Polską,
  • koordynacja działalności dotyczących WP.7 w kraju,
  • zapewnienie właściwego obiegu dokumentów WP.7 (otrzymywanie, rejestracja i rozsyłanie zainteresowanym jednostkom w kraju - wg ustalonego rozdzielnika),
  • organizowanie komisji uzgadniających stanowisko strony polskiej na daną sesję WP.7,
  • przekazywanie uwag i propozycji związanych z prowadzonymi aktualnie pracami w grupie,
  • przekazywanie zaproszeń i informacji o sesjach oraz zgłaszanie składu delegacji do Sekretariatu WP.7,
  • prowadzenie biblioteki i udostępnianie przyjętych dokumentów,
  • kompletowanie i rozsyłanie zainteresowanym sprawozdań delegacji z poszczególnych sesji,
  • rozpowszechnianie wiedzy o pracach grupy i wypracowanych normach WP.7 EKG/ONZ,
  • współpraca z krajowymi jednostkami, których działalność związana jest pracami WP.7.

III. Współpraca w ramach Systemu "Stosowania Międzynarodowych Norm na Owoce i Warzywa"
OECD
– Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju

Cele Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju w zakresie certyfikacji i standaryzacji określonych produktów i środków produkcji rolniczej:

  • tworzenie wspólnych kryteriów mających na celu wspomaganie handlu międzynarodowego pomiędzy krajami członkowskimi OECD jak i innymi,
  • wprowadzanie standardów jakościowych do produkcji oraz obrotu towarami,
  • promocja jednolitych procedur kontroli jakości,
  • tworzenie zasad certyfikacji dla nasion i materiału reprodukcyjnego.

Cele Systemu OECD "Stosowania Międzynarodowych Norm na Owoce i Warzywa":

  • wspomaganie handlu owocami i warzywami poprzez zintensyfikowanie współpracy pomiędzy krajami eksportującymi i importującymi w zakresie wprowadzania międzynarodowych norm na te produkty,
  • przyczynianie się do wprowadzania międzynarodowych norm dla owoców i warzyw do obecnej produkcji oraz obrotu tymi produktami,
  • promowanie jednolitych procedur kontrolnych oraz stosowanie jednolitego świadectwa jakości,
  • prace nad warunkami utrzymania jakości produktów podczas transportu i obrotu,
  • promowanie międzynarodowych standardów dla opakowań i znakowania owoców i warzyw,
  • prace nad warunkami zapewniania jakości mające na uwadze nowe metody obrotu produktami w celu zapewnienia satysfakcji konsumentów,
  • uczestnictwo w tworzeniu i nowelizacji norm WP.7 EKG/ONZ,
  • opracowywanie ilustrowanych broszur interpretacyjnych do norm EKG/ONZ,
  • opracowywanie skali barw ułatwiających ocenę jakości handlowej dla różnych owoców i warzyw,
  • opracowywanie wytycznych dla obiektywnych metod oceny dojrzałości owoców.

Funkcje CIS wynikające ze współpracy z Systemem OECD:

  • reprezentowanie Polski na forum Systemu,
  • promowanie w kraju stosowania międzynarodowych norm na owoce i warzywa w eksporcie i imporcie,
  • promowanie jednolitych procedur kontrolnych oraz stosowanie jednolitego świadectwa jakości,
  • uczestnictwo w opracowywaniu ilustrowanych broszur interpretacyjnych do norm EKG/ONZ (aktualnie – ziemniaki),
  • współpraca ze służbami kontrolnymi innych państw należących do Systemu (wymiana informacji, szkolenia, ujednolicanie metod kontroli).

POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę