Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

We wrześniu przyjdą inspektorzy

28 czerwca 2004

Pod koniec września mogą rozpocząć się kontrole przedsiębiorców, którzy do 30 czerwca br. muszą złożyć sprawozdania dotyczące posiadanych zapasów cukru. W Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opracowuje się już odpowiednie procedury.

Nikt nie lubi grzebać komuś w kieszeniach. Ustawa nakłada na nas obowiązek zebrania formularzy, potem kontrolą tego zajmie się inspekcja – mówi Radosław Iwański z ARR.

Przedsiębiorcy i handlowcy, którzy złożą formularze, jak też ci, którzy w ogóle nie złożyli informacji na temat zapasów cukru, a Agencja Rynku Rolnego podejrzewa, że takie zapasy posiadają, mogą spodziewać się wizyty kontrolerów z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Tymczasem przedsiębiorcy, zwłaszcza drobni, mają poważne kłopoty z wypełnieniem i złożeniem informacji o zapasach. – Pomocne dla przedsiębiorców byłoby zapisanie odpowiednich ilości cukru dla poszczególnych grup produktów. Była na ten temat gorąca dyskusja na forum Rady Gospodarki Żywnościowej, ale spełzło to na niczym – mówi Radosław Iwański. – Właściciele sklepów czy hurtowni muszą policzyć cukier zawarty w produktach, którymi handlują, na podstawie informacji podanych na etykietach – informuje doradca Agencji Rynku Rolnego pod specjalnie uruchomionym telefonem.

Kogo dotyczy obowiązek

Producenci wyrobów zawierających cukier oraz właściciele hurtowni, sklepów czy składów, którzy w dniu 1 maja br. zmagazynowali cukier w postaci czystej lub jako składnik innych produktów spożywczych o wadze większej niż 5 ton, mają obowiązek złożyć odpowiednie sprawozdanie do Agencji Rynku Rolnego. Do 30 czerwca należy sporządzić pisemne informacje na temat stanu zapasów produktów cukrowych na dzień 1 maja 2000 r., 1 maja 2001r., 1 maja 2002 r., 1 maja 2003 r. i 1 maja 2004 r.

Przedsiębiorców obliguje do tego ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych (Dz.U. z 2004 r. nr 97, poz. 964) oraz rozporządzenia Komisji Europejskiej, przede wszystkim: 1972/03/WE z dnia 10 listopada 2003 r. i 735/2004 z dnia 20 kwietnia 2004 r.


– Nie mamy żadnego programu komputerowego, który by nam w tym pomógł. Nie wiemy tak naprawdę, jak to robić. Jest to wielki kłopot. Zresztą nie wiem, czy podlegamy obowiązkowi sprawozdania, bo nie wiem, czy mam 3 czy 5 ton cukru w produktach – mówi Aleksandra Nietreba, księgowa hurtowni spożywczej Rinke w Gorzowie Wielkopolskim. Lepiej mają duże sieci handlowe. – Mamy centralny system informatyczny, do którego wpisywane są ilości zamawianego towaru. Całość cukru w produktach, którymi handlujemy, właśnie liczymy centralnie. Myślę, że zdążymy do 30 czerwca – mówi Isolda de Saint Paul, rzeczniczka sieci hipermarketów Real.


POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę