Warsztaty serowarskie i kulinarne ARR podczas V Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych „Czas na Ser” w Lidzbarku Warmińskim
23 czerwca 2015
W dniu 14 czerwca 2015 roku w Lidzbarku Warmińskim podczas V Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych „Czas na Ser”, Agencja Rynku Rolnego po raz kolejny zorganizowała warsztaty serowarskie i kulinarne. Uczestnicy pod okiem doświadczonego serowara Krzysztofa Jaworskiego, mogli zdobyć podstawową wiedzę dotycząca wytwarzania serów farmerskich i tradycyjnych oraz samodzielnie wyprodukować ser.
Kolejnym etapem było zaprezentowanie przez mistrza kuchni Dariusza Strucińskiego kilku ciekawych sposobów na przygotowanie potraw z sera również z wykorzystaniem serów wyprodukowanych podczas warsztatów. W zmaganiach kulinarnych naszego mistrza gościnnie wspomagał Łukasz Pielak – szef kuchni w restauracji Platter by Karol Okrasa w hotelu Intercontinental w Warszawie. Warsztaty odbywały się w miłej i ciepłej atmosferze ze smacznym finałem w postaci przygotowanych potraw na bazie sera.
Uczestników zmagań kulinarnych dopingowała licznie przybyła publiczność, która również wzięła udział w degustacji. Możliwość poznania oryginalnych sposobów na kulinarne wykorzystanie sera było bardzo ciekawą atrakcja dla uczestników festiwalu ale nie jedyną. Goście mieli również okazję delektować się smakami najlepszych serów z całej Europy. Na stoiskach można było nabyć polskie, szwedzkie, litewskie czy niemieckie sery farmerskie, które na co dzień nie są dostępne w powszechnych sieciach sprzedaży.