Zarząd Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego 5 lutego bieżącego roku o godzinie 11 w swojej siedzibie przy ulicy Północnej w Łodzi organizuje debatę na temat poprawy trudnej sytuacji w jakiej obecnie znajdują się producenci trzody chlewnej Na spotkanie zostali zaproszeni m.in. Wojewoda Łódzki, Marszałek Województwa Łódzkiego, Wojewódzki Lekarz Weterynarii, producenci rolni , przedstawiciele branży mięsnej.
- W związku z utrzymującą się od dłuższego czasu trudną sytuacją producentów trzody chlewnej, spowodowaną spadkiem cen na rynku żywca wieprzowego, apelujemy o podjęcie działań zmierzających do stabilizacji ceny na rynku żywca. Obecnie cena spadła poniżej wszelkiej opłacalności, przy znacznym wzroście cen zbóż. Dotychczasowe działania podjęte przez poprzedni Rząd RP okazały się nieskuteczne. Mimo wielu działań podejmowanych przez Izbę Rolniczą Województwa Łódzkiego jak i samych producentów trzody chlewnej nie ma żadnego odzewu ze strony Rządu, by wypracować korzystne dla rolników rozwiązania. Rolnicy uzyskują nadal zbyt niską cenę za żywiec wieprzowy od potentatów przemysłu mięsnego.
Obecna sytuacja przyczyni się do zmniejszania pogłowia świń
w naszym kraju oraz uzależnia nas od zwiększonego importu co wpłynie na pogorszenie jakości i wzrost cen towarów z udziałem mięsa wieprzowego.W związku z brakiem porozumienia z przedstawicielami branży mięsnej apelujemy do wszystkich producentów rolnych aby w miarę możliwości ograniczyli sprzedaż tuczników do momentu osiągnięcia w najbliższym czasie ceny co najmniej 3,60 zł netto za 1 kg żywca wieprzowego. Szanowni Rolnicy. Apelujemy do Was – nie sprzedawajcie swojej pracy, swych produktów poniżej kosztów produkcji – mówi Andrzej Górczyński, prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego.