Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych 19 marca wystosował pismo do Ministra Skarbu Państwa w sprawie przyszłości przyznanych Polsce kwot cukrowych
- Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych od dłuższego czasu z niepokojem obserwuje sytuację na rynku cukru w Polsce. Z dochodzących do nas informacji wynika, że cukrownie noszą się z zamiarem wystąpienia o dalszą redukcję produkcji cukru o 7%. Decyzje w tej sprawie mają zostać podjęte do 31 marca br. Przyjęcie takiego rozwiązania spowoduje ogólną redukcję produkcji tego sektora o 20%, w konsekwencji czego zaistnieje konieczność importu cukru w celu pokrycia zapotrzebowania krajowego. Nadmienić należy, iż przyznana wcześniej kwota pokrywała wewnętrzne zapotrzebowanie Polski na cukier.Ideą przyświecającą reformie rynku cukru w Unii Europejskiej było zmniejszenia nagromadzonych zapasów w krajach członkowskich. W obecnym czasie Polska nie posiada już takich zapasów, wobec czego zostaniemy niechybnie zmuszeni do sprowadzania cukru z państw, które jeszcze posiadają takowe nadwyżki. Istnieje ponadto obawa, że w innych krajach unijnych nie nastąpi przewidywany spadek zapasów tego surowca i w następnym roku Wspólnota podejmie nowe decyzje o kolejnej redukcji kwot produkcyjnych na cukier we wszystkich państwach członkowskich, a zatem w Polsce również – mówi Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.
Zdaniem samorządu rolniczego dalsza redukcja kwoty cukrowej przyznanej Polsce w sposób bezpośredni wpłynie na zmniejszenie areału uprawowego buraka cukrowego będącego, z punktu widzenia prowadzenia zrównoważonego rolnictwa, niezwykle istotną rośliną w płodozmianie, a także spowoduje zamykanie kolejnych cukrowni.
Dlatego też zarząd KRIR zwrócił się Ministra Skarbu Państwa Aleksandra Grada Ministra o nie wyrażenie zgody na dalszą redukcję kwot produkcyjnych cukru w Polsce. W perspektywie bowiem kilku następnych lat sektor ten może się okazać niezwykle opłacalną dziedzina produkcyjną naszego kraju.