W związku z wejściem w życie Rozporządzenia Komisji (WE) Nr 657/2008 w roku szkolnym 2008/2009 zmieniają się zasady realizacji programu unijnego - „Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych”.
Produkty objęte dopłatą unijną:
Kategoria I
a) mleko poddane obróbce cieplnej (w tym mleko bezlaktozowe),
b) mleko poddane obróbce cieplnej z czekoladą, sokiem owocowym lub smakowe, zawierające wagowo co najmniej 90% mleka oraz maksymalnie 7% dodanego cukru i/ lub miodu,
c) fermentowane produkty mleczne z dodatkiem lub bez dodatku soku owocowego, smakowe lub niesmakowe, zawierające wagowo co najmniej 90% mleka oraz maksymalnie 7% dodanego cukru i/ lub miodu,
Kategoria II
smakowe i niesmakowe fermentowane produkty mleczne z owocami, zawierające wagowo co najmniej 80% mleka oraz maksymalnie 7% dodanego cukru i/lub miodu,
Kategoria III
smakowe i niesmakowe sery świeże i przetworzone, zawierające wagowo co najmniej 90% sera,
Kategoria V
pozostałe smakowe i niesmakowe sery, zawierające wagowo co najmniej 90% sera.